VYBERTE SI REGION

Na kvalitu českého piva mají vliv také zemědělci ze Žižic

Žižice - Prestižní ocenění neuděluje pivovar každý den. První místo Zemědělské obchodní družstvo Žižice neminulo

7.1.2016
SDÍLEJ:

PŘEDSEDA ŽIŽICKÉHO družstva Jaroslav Veselý s prestižním oceněním, na který mohou být v podniku právem hrdí. Autor: Deník/Kateřina Husárová

Být nejlepším z nejlepších, to dá skutečně pořádnou fušku. Zvláště pak, když se velký úspěch podaří v zemědělství, kde předem není nic jisté a i při nejlepším plánování se záměr rolníka může vymknout jakékoli prognóze.

Klobouk dolů před těmi, kteří se dokáží udržet na špici dlouhodobě, že je ani výkyvy počasí nevyvedou z rovnováhy. Otřepané úsloví o hloupém sedlákovi s velkými bramborami rozhodně v praxi neplatí a štěstí přeje spíše moudrým a připraveným.

Kladenský deník navštívil proto Zemědělské a obchodní družstvo Žižice (ZOD) u Slaného, které se nově pyšní mimořádným prestižním oceněním.

Dlouholetá tradice

Podnik existuje od roku 1952, přičemž po Sametové revoluci se transformoval do dnešní podoby v roce 1993. Jeho předsedou je dnes Jaroslav Veselý. Vyhlášený plzeňský pivovar udělil žižickému družstvu první místo v republice coby dodavateli sladovnického ječmene nejvyšší kvality.

Když povážíme, že prazdroj, který vyhlášené pivo vyváží do celého světa a má nejméně 140 stálých dodavatelů této důležité sladovnické komodity, je to pro zemědělské družstvo o sedmatřiceti zaměstnancích skutečně obrovský úspěch. Popíjíte-li rádi vyhlášenou plzeňskou dvanáctku, možná si právě teď dáváte půllitřík té z žižického ječmene.

Tajemství úspěchu

V čem tkví tajemství mimořádného úspěchu a jedinečnosti? Na to jsme se zeptali předsedy ZOD Žižice Jaroslava Veselého. „Když jsme dostali před několika lety možnost dodávat sladovnický ječmen odběrateli přímo a ne prostřednictvím překupníků, využili jsme toho.

Jako v každém obchodě je zde zapotřebí klást velký důraz na dodavatelsko-odběratelské vztahy. Je potřeba dodržovat domluvené smlouvy, být flexibilní, vždy vyhovět požadavkům zákazníka a dodávat ječmen v požadované špičkové kvalitě," zdůraznil předseda Veselý.

Investice se vyplácí

Jelikož jsou zemědělci skutečně více než jiné profese závislí na počasí, uhlídat, aby ječmen měl vždy požadovanou vlhkost, vysokou klíčivost, optimální množství dusíku a zrna byla co nejméně mechanicky poškozená či se do nich nedali škůdci nebo plíseň, je to věda a mnohdy opravdová alchymie.

Díky tomu, že se v Žižicích nezdráhali investovat do posklizňové linky na obilí, mohou se právem radovat z úspěchu. „Ne každý zemědělec si může pochopitelně takové zařízení dovolit, ale my při objemu 1200 tun sladovnického ječmene jsme se rozhodli jít touto cestou.

Ječmen se v lince vyčistí, vytřídí a namíchá tak, abychom odběrateli dodali vždy jen tu nejvyšší kvalitu, za kterou pak následně získáváme ještě i zajímavé finanční bonusy.

Zbytek je určen k jiným účelům nebo ke zkrmení. V každém případě je potřeba se o zrno starat od první chvíle, tedy ještě před tím, než se vůbec dostane do země. Kvalitní péče o obilí po celou sezonu je nákladná, ale na výsledku je to znát," dodal předseda Jaroslav Veselý.

Z jejichž družstva tak nejčastěji odchází pro potřeby pivovarnictví odrůda sladovnického ječmene pod názvem Bojos, která je v současné době nejžádanější.

Autor: Kateřina Husárová

Místo události:
7.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Na sobotní mítink přijede také Eliška Klučinová

Kladno – Kladenský lehkoatletický stadion na Sletišti bude v sobotu patřit mítinku Kladno hází, v jehož rámci se uskuteční tradiční memoriály.

Skryté prémie pro Kapsch

Rakouská firma Kapsch dostává od českého státu stamilionové odměny za to, že systém efektivně funguje. Na konci letošního roku by celková odměna za deset let měla přesáhnout 1,6 miliardy korun.

Řidič po nehodě nadýchal přes tři promile alkoholu

Kladensko – Kladenští policisté v současné době prošetřují dopravní nehodu, která se stala na dálnici D7 nedaleko obce Makotřasy ve směru na Prahu. Svou roli v ní sehrál alkohol.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.