Tento bezpečnostní prvek jim přijde zbytečný a podle jejich úsudku bude rušit specifický ráz staré části města. Navíc si myslí, že svodidla na opěrné zdi prosazuje náměstek kladenského primátora Miroslav Bernášek. Ten se nařčení brání. „Vůbec to nezáleží na mně, ale na projektantech a dalších odbornících," reagoval Miroslav Bernášek.

Akce Spolku Podprůhon má název Svodidlo pro Mirka. Růžové svodidlo je umístěno v ulici V. Burgra. Vedle něj jsou barvy, štětce a informace o protestu. „Je to projev frustrace z toho, jak s námi magistrát zametá. Po celou dobu revitalizace lokality jsme se snažili na opravách konstruktivně participovat. Bohužel se ukazuje, že po dobrém nic nezmůžeme," řekl předseda Spolku Podprůhon Vladimír Liba. Pomyslná číše podle něj přetekla, když se dozvěděli, že svodidla, která mají být na většině opěrných zdí, by měla být i po celé délce opěrné zdi v ulici Na Stráni.

„Zde není závodní okruh. Je to jeden z příkladů necitlivého přístupu k revitalizaci. Není ani zdokumentován případ, že by při současném zabezpečení obyčejným zábradlím řidič či chodec svou neopatrností kdy spadl," uvedl Vladimír Liba.

Spolek se proti svodidlům ohradil. „Máme kopii návrhu změny. Nakonec jsme se dozvěděli, že svodidla v projektu jsou. Podle informací, které máme, toto údajně vzniklo z osobního rozhodnutí pana Bernáška," vyjádřil se předseda. Proti tomuto výroku se náměstek primátora velmi ohradil. „To není pravda. Projekt jsem nedělal."

„Na těchto svodidlech trvají projektanti. Je to choulostivá věc, o které musí rozhodnout odborníci. Pokud se projektant vyjádří, že to nemusí být, uděláme to jinak. Ale na druhou stranu, jestliže řekne: „Já se pod to jinak nepodepíšu." asi těžko půjde město jen s politickým rozhodnutím a vezme na sebe odpovědnost za bezpečnost," vysvětlil Bernášek.

Jak tvrdí náměstek, nejedná se o dálniční svodidla. „V ulici se nachází více než osm metrů vysoké opěrné zdi. Pod nimi jsou domy a navíc, je to na svahu. Kdyby dostalo auto smyk a nedejbože spadlo dolů," okomentoval Bernášek.

Nyní projektanti rozhodují, zda jsou svodidla opravdu nutná. „Skutečně to není na vůli mé, ani kohokoliv z radnice. Ve chvíli, kdybychom nedodrželi projekt bez souhlasu odborníků, nebude zkolaudován a tudíž provozuschopný," dodal náměstek.

Informace

Svodidla jsou jen poslední kapkou, jíž došla Spolku Podprůhon s magistrátem trpělivost. „Snažili jsme se zaujmout roli informační. Dokonce jsme o prázdninách dali dohromady koncept informování obyvatel o revitalizaci. Ten byl panem náměstkem Bernáškem smeten ze stolu s tím, že se na projektu chceme finančně obohatit. I když odměny, které jsme měli napočítané, byly režijní," zakroutil hlavou Liba. Stejně prý dopadli při snaze zúčastňovat se kontrolních dní.

Miroslav Bernášek se o informačním projektu vyjádřil v tom smyslu, že jeho autoři chtěli peníze. „Návrh jsem předložil městské radě a ta rozhodla, že nebude dávat finance. Informace jsou k nalezení na městských webových stránkách. Je nevhodné, aby se tříštily a jsou na jednom místě. Pokud někdo chce informace, může kdykoliv přijít, v tom není vůbec problém," ohradil se Bernášek.

Kontrolní dny jsou podle jeho vyjádření otázkou stavebního dozoru a řeší se na nich technické věci. „Na schůzky s obyvateli Podprůhonu jsme kdykoliv připraveni. Stejný princip byl u kanalizace ve Švermově, kde jsme se scházeli, jak bylo potřeba" řekl náměstek.

„Na poslední schůzce, kterou pořádalo město, se pan Bernášek s lidmi dost nevybíravě hádal. My z toho usuzujeme, že jakmile tam je, jsou schůzky konfrontační. Spolek Podprůhon nic takového ani nechce spolupořádat. Vždy to vyzní špatně. Poslední schůzka se konala 19. září. Organizovali jsme ji sami. Za město přišel Michal Moravec z odboru dopravy. Poslechl si, co si lidé myslí o dopravním řešení, a další témata spojená s rekonstrukcí. Vypracovali jsme návrh, který mohli lidé připomínkovat. Jejich námitky jsme do něj posléze zakomponovali a vše jsme poslali panu primátorovi, panu Bernáškovi a dalším lidem. Zatím jsme nedostali žádnou odezvu," vylíčil Vladimír Liba.

Růžové svodidlo

„Chceme to stihnout tak, abychom ho mohli předat buď osobně panu Bernáškovi, nebo na podatelně v úředních hodinách. Doufáme, že se k nám lidé připojí," informoval předseda spolku.

Mezi obyvatele Podprůhonu, kteří přišli namalovat květinu byl také Petr Lukáš. „Přišel jsem podpořit akci na zachování rázu Podprůhonu. Jde nám o celkový ráz místa, ale v tomhle případě zejména o nenainstalování svodidel. Nelíbí se nám a hlavně sem nepatří," uvedl Petr Lukáš.

Další květinu namalovala Jana Skleničková z Podprůhonu. „Také se mi nelíbí, jak to tu vypadá a hlavně jak to bude vypadat. Je to rozhodování někoho, kdo zde nebydlí, o životech místních lidí. Nemáme moc šancí se k tomu jinak vyjádřit. Ráda bych podpořila změnu, aby to zde vypadalo jak chceme my a ne jak chce někdo nahoře," vyjádřila se Jana Skleničková.

Dar pro Miroslava Bernáška

A co na chystaný dar říká Miroslav Bernášek? „Nerozumím tomu, proč ho odnesou mně. O žádných svodidlech nerozhoduji, a jestli si někdo myslí, že jsem ten, kdo je tam namaloval, značně se mýlí a uvádí v omyl i veřejnost. Pokud projektant rozhodne, že tam svodidla budou, ať si to vyříkají s ním. Připadá mi to jako falešné gesto lidí, kteří se chtějí zviditelnit," reagoval náměstek.

Svodidlo si prý nevezme, jelikož ho nepotřebuje. Ovšem vyhýbat se setkání nebude. „Záleží na tom, zda budu na magistrátu, nevím, jaký mám program," dodal včera.

Doplňování bubliny

Další akcí Spolku Podprůhon je doplňování bubliny u fotografie Miroslava Bernáška na téma svodidla. „To je tečka i pro ty, kteří se do Podprůhonu nedostanou. Musím říci, že nám chodí mnoho návrhů a často jsou velmi vtipné. Vše zveřejníme na našich webových stránkách nebo uděláme výstavu," dodal Vladimír Liba.
Na to náměstek odvětil: „Žádnou fotografii jsem nikomu neposkytl. Nevím, co se tím vyřeší. Je smutné, že místo toho, aby se spolupracovalo, bojuje se proti sobě. Navíc naprosto iracionálním způsobem," uzavřel Miroslav Bernášek.

Povede růžové svodidlo plné květin ke změně? „Jsem optimista, ale ode mě je to to poslední, co dokáži udělat. Pokud se nic nezmění, budu mít alespoň dobrý pocit, že jsem udělal maximum, aby úřednická arogance neprošla hladce," doplnil předseda Spolku Podprůhon Vladimír Liba.