VYBERTE SI REGION

Nejlepší nádivku v soutěži měla Fanynka ze Slaného

Slaný – Veselá a jarní. Taková by podle šéfkuchaře slánské restaurace Továrna Petra Janče měla být poctivá česká velikonoční nádivka. A o nejlepší nádivku se v sobotu soutěžilo v jiné slánské restauraci, v Sokolovně v Kvíčku. Petr zde byl členem odborné poroty, která donesené vzorky posuzovala. Spolu s ním je hodnotili provozní Továrny Luděk Symerský a vítěz loňského ročníku soutěže Vladimír Sajler.

29.3.2016
SDÍLEJ:

VÍTĚZKOU DRUHÉHO ROČNÍKU soutěže o nejlepší velikonoční nádivku se v sobotu v Sokolovně ve Slaném-Kvíčku stala Františka Fanynka Lukacková ze sousední Kvíce. S přípravou jí pomáhal manžel Jiří, který krájel uzené.Foto: Robert Božovský

„Pro správnou krajovou velikonoční nádivku ze Slánska, je charakteristický například medvědí česnek a další byliny, které tu rostou. Nádivka by také měla obsahovat mladé kopřivy, kvalitní domácí vajíčka a uzené. Ve své podstatě je to samostatný pokrm, který je součástí velikonočního menu, proto její chuť musí být dominantní," prozradil Kladenskému deníku Petr Janče.

Soutěž o nejlepší nádivku se v sokolovně v Kvíčku uskutečnila druhým rokem a vzniká tak postupně tradice , v níž zde chtějí i nadále pokračovat. „Letos se přihlásilo čtrnáct soutěžících žen i mužů. Porota tak měla z čeho vybírat, aby určila konečné pořadí," řekl za pořadatele Zdeněk Řehák.

Zúčastnit se bylo jednoduché. Stačilo v sobotu před soutěží přinést alespoň stopadesátigramový vzorek domácí velikonoční nádivky. A pak už jen čekat na verdikt poroty. Pro všechny soutěžící byly připraveny hezké věcné ceny.

Prvenství vybojovala Františka Fanynka Lukacková ze sousední Kvíce. A to přestože v její nádivce chyběly kopřivy. „Nepodařilo se mi je sehnat, tak jsem je nahradila pažitkou. Někdo dává do nádivky mléko, já ale vývar z uzeného masa. Dbám na to, aby maso i vejce byly kvalitní. Každoročně na Velikonoce připravuji dva pekáče nádivky, je to naše rodinná tradice a děti se na nádivku velmi těší," uvedla Fanynka poté, co převzala cenu za první místo.

Autor: Robert Božovský

Místo události:
29.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Bojovníci oblékli pracovní oděvy a vyrazili uklidit pomník rudoarmějců v Poteplí

Malé Kyšice – Památník dvou vojáků Rudé armády, kteří zde zahynuli v posledních dnech druhé světové války, stojí v zatáčce silnice v Poteplí u Malých Kyšic, jen kousek od známé restaurace U Netopýra. Nese jména Duchno Ivan Livkovič z Černichovské oblasti a Michajlov z Leningradu.

Špatné ovzduší loni zahubilo 5540 Čechů

Celkem 5540 předčasných úmrtí si v loňském roce vyžádalo nadměrné znečištění ovzduší v České republice. Jde o odhad, který bere v úvahu objem emisí zdraví škodlivých látek – jemných prachových částic (známé pod zkratkou PM10), rakovinotvorného benzo(a)pyrenu a dalších. Problém se týká hlavně severovýchodní Moravy a středního Polabí, nejmenší znečištění naopak má Jihomoravský a Karlovarský kraj.

Dokonalé kopy Mrštiny i brankář v poli. Obrcián byl navíc nejlepší!

Slánsko – Fotbalistům Vraného se přestalo dařit ve venkovních zápasech I. A třídy. Po Mníšku inkasovali debakl také na půdě Podlesí. Radují se však Jedomělice, ty doma zatím válí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies