VYBERTE SI REGION

Nejlepší nádivku v soutěži měla Fanynka ze Slaného

Slaný – Veselá a jarní. Taková by podle šéfkuchaře slánské restaurace Továrna Petra Janče měla být poctivá česká velikonoční nádivka. A o nejlepší nádivku se v sobotu soutěžilo v jiné slánské restauraci, v Sokolovně v Kvíčku. Petr zde byl členem odborné poroty, která donesené vzorky posuzovala. Spolu s ním je hodnotili provozní Továrny Luděk Symerský a vítěz loňského ročníku soutěže Vladimír Sajler.

29.3.2016
SDÍLEJ:

VÍTĚZKOU DRUHÉHO ROČNÍKU soutěže o nejlepší velikonoční nádivku se v sobotu v Sokolovně ve Slaném-Kvíčku stala Františka Fanynka Lukacková ze sousední Kvíce. S přípravou jí pomáhal manžel Jiří, který krájel uzené.Foto: Robert Božovský

„Pro správnou krajovou velikonoční nádivku ze Slánska, je charakteristický například medvědí česnek a další byliny, které tu rostou. Nádivka by také měla obsahovat mladé kopřivy, kvalitní domácí vajíčka a uzené. Ve své podstatě je to samostatný pokrm, který je součástí velikonočního menu, proto její chuť musí být dominantní," prozradil Kladenskému deníku Petr Janče.

Soutěž o nejlepší nádivku se v sokolovně v Kvíčku uskutečnila druhým rokem a vzniká tak postupně tradice , v níž zde chtějí i nadále pokračovat. „Letos se přihlásilo čtrnáct soutěžících žen i mužů. Porota tak měla z čeho vybírat, aby určila konečné pořadí," řekl za pořadatele Zdeněk Řehák.

Zúčastnit se bylo jednoduché. Stačilo v sobotu před soutěží přinést alespoň stopadesátigramový vzorek domácí velikonoční nádivky. A pak už jen čekat na verdikt poroty. Pro všechny soutěžící byly připraveny hezké věcné ceny.

Prvenství vybojovala Františka Fanynka Lukacková ze sousední Kvíce. A to přestože v její nádivce chyběly kopřivy. „Nepodařilo se mi je sehnat, tak jsem je nahradila pažitkou. Někdo dává do nádivky mléko, já ale vývar z uzeného masa. Dbám na to, aby maso i vejce byly kvalitní. Každoročně na Velikonoce připravuji dva pekáče nádivky, je to naše rodinná tradice a děti se na nádivku velmi těší," uvedla Fanynka poté, co převzala cenu za první místo.

Autor: Robert Božovský

Místo události:
29.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Burger: Každý se na nás chce vytáhnout

Kladno – Nedávno se hokejisté Kladna vyhřívali na první příčce tabulky první ligy. V posledních sedmi zápasech však získali pouze pět bodů a v průběžném pořadí opustili medailové pozice. 

Paterova družina se trápí. Pomůže opět Hlaváč?

Kladno – Během hráčské kariéry dokázal Pavel Patera velké věci. Jenže v trenérské funkci je někdejší olympijský vítěz nováčkem a aktuálně se ocitl ve svízelné pozici nejen on, ale hlavně jeho Kladno, v němž je jednatelem (tedy vlastně manažer zodpovědným za tvorbu týmu) i hlavním koučem. Jeho tým ale ve třetí čtvrtině WSM ligy nasbíral z pěti zápasů jen tři body, prohrál poslední čtyři zápasy doma a v tabulce klesl z prvního na čtvrté místo.

Revizi kotle je třeba mít do konce prosince

Kladensko – Řada Kladeňáků a Slaňáků si své domácnosti vytápí pomocí kotlů na tuhá paliva. Ti, kterých se to týká, by však neměli zapomenout, že by si do konce tohoto roku měli nechat udělat jejich revizi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies