VYBERTE SI REGION

Nejlepší nádivku v soutěži měla Fanynka ze Slaného

Slaný – Veselá a jarní. Taková by podle šéfkuchaře slánské restaurace Továrna Petra Janče měla být poctivá česká velikonoční nádivka. A o nejlepší nádivku se v sobotu soutěžilo v jiné slánské restauraci, v Sokolovně v Kvíčku. Petr zde byl členem odborné poroty, která donesené vzorky posuzovala. Spolu s ním je hodnotili provozní Továrny Luděk Symerský a vítěz loňského ročníku soutěže Vladimír Sajler.

29.3.2016
SDÍLEJ:

VÍTĚZKOU DRUHÉHO ROČNÍKU soutěže o nejlepší velikonoční nádivku se v sobotu v Sokolovně ve Slaném-Kvíčku stala Františka Fanynka Lukacková ze sousední Kvíce. S přípravou jí pomáhal manžel Jiří, který krájel uzené.Foto: Robert Božovský

„Pro správnou krajovou velikonoční nádivku ze Slánska, je charakteristický například medvědí česnek a další byliny, které tu rostou. Nádivka by také měla obsahovat mladé kopřivy, kvalitní domácí vajíčka a uzené. Ve své podstatě je to samostatný pokrm, který je součástí velikonočního menu, proto její chuť musí být dominantní," prozradil Kladenskému deníku Petr Janče.

Soutěž o nejlepší nádivku se v sokolovně v Kvíčku uskutečnila druhým rokem a vzniká tak postupně tradice , v níž zde chtějí i nadále pokračovat. „Letos se přihlásilo čtrnáct soutěžících žen i mužů. Porota tak měla z čeho vybírat, aby určila konečné pořadí," řekl za pořadatele Zdeněk Řehák.

Zúčastnit se bylo jednoduché. Stačilo v sobotu před soutěží přinést alespoň stopadesátigramový vzorek domácí velikonoční nádivky. A pak už jen čekat na verdikt poroty. Pro všechny soutěžící byly připraveny hezké věcné ceny.

Prvenství vybojovala Františka Fanynka Lukacková ze sousední Kvíce. A to přestože v její nádivce chyběly kopřivy. „Nepodařilo se mi je sehnat, tak jsem je nahradila pažitkou. Někdo dává do nádivky mléko, já ale vývar z uzeného masa. Dbám na to, aby maso i vejce byly kvalitní. Každoročně na Velikonoce připravuji dva pekáče nádivky, je to naše rodinná tradice a děti se na nádivku velmi těší," uvedla Fanynka poté, co převzala cenu za první místo.

Autor: Robert Božovský

Místo události:
29.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Michal Buzek, první velká posila Jedomělic

Buzek je první posilou Jedomělice. Vyjde i ex-ligová hvězda?

Ilustrační obrázek

Hledáme redaktora / redaktorku Kladenského deníku

Naučte se bránit, vzkazují judisté

Kladno - Mladí i zkušení judisté se předdstavili publiku

Pomozte s výběrem nejlepších sportovců Kladenska za rok 2016

Kladno - Už po patnácté se letos v březnu uskuteční v kladenském Domě kultury Ples sportovců, na kterém jeho pořadatelka Kateřina Roubalová-Umlaufová vyhlásí za podpory Města Kladna a Kladenského deníku nejlepší sportovce okresu Kladno. S nominací můžete pomoci i vy. 

Sezona honů vrcholí, myslivci nyní bilancují a hlavně tančí

Kladensko - Stejně jako jinde v republice, také na Kladensku a Slánsku sezona honů vrcholí. Přestože je povolené některou zvěř lovit až do března, nejvíce kusů už odstřelili myslivci na naháňkách v závěru roku. Nyní přicházejí ke slovu spíše už myslivecké bály, kde se nimrodi pochlubí svými kapitálními kousky ve velmi žádané tombole.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies