„Původní bedýnka, kterou jsme v mém rodném městě instalovali v roce 2008 se ocitla po přístavbě nové budovy doslova ve dvoře nemocnice a pro nešťastné maminky se stala takřka nedostupnou," vysvětlil zakladatel babyboxů Ludvík Hess.
V Kladně byl babybox umístěn jako historicky dvanáctý a za zhruba sedm let do něj bylo odloženo šest miminek – Anežka, Honzík, Judita, Liliana, Barborka a letos v lednu Miládka.

„Jedná se o osmou bedýnku, kterou jsme zatím vyměnili za modernější. Kladno je mé rodné město a chtěl jsem, aby tady byl nový babybox. Ve středu 8. dubna v poledne ho slavnostně oficiálně spustíme. Do té doby bude na novém místě fungovat ve zkušebním provozu. Ten starý babybox jsme už zrušili," vyložil Ludvík Hess.

Výrobce nové generace babyboxů Zdeněk Juřica z Náměšti nad Oslavou nahradil původní vyhřívanou schránku nerezovou skříňkou s automatickým otvíráním i zavíráním dvoukřídlých dvířek, vybavenou klimatizací a fotobuňkami a mnohonásobně jištěnou signalizací vyvedenou do místnosti stálé služby a do osmi mobilních telefonů.

„Způsob signalizace je přenášen datovou sítí nemocnice. Starý babybox jsme nemohli dát jinam než na pavilon D, z toho důvodu, že byl napojený na kabelu. U tohoto typu lze sledovat vnitřek i přes internet. Mohu tak kdykoliv kontrolovat všechny funkce," popsal Zdeněk Juřica, který dostal zadání od Ludvíka Hesse.

„Za pomocí lékařského konzilia jsme stanovili parametry, jenž určily, jak bude box vypadat a co všechno má splňovat. Podle toho jsme začali vyvíjet nový model," dodal Juřica. 

Úplně první babybox byl v České republice otevřen před deseti lety. „Když jsem v roce 2005 otevíral první babybox, ani ve snu by mě nenapadlo, že za deset let bude zachráněno 119 dětí. Je to údaj, který není vhodný společnosti kultivovaného státu," zhodnotil situaci Ludvík Hess.

Kladno v počtu odložených dětí na čtvrtém místě hned za Prahou, Brnem a Ostravou.

Úplně prvním miminkem, které bylo dáno v Kladně do babyboxu, byla holčička. Záhy dostala jméno Anežka Česká. Ludvík Hess se s ním a její rodinou stále často a pravidelně vídá. „Adoptivní rodiče mě sami kontaktovali. Je to senzační děvče. Dívenka krásně maluje a zpívá, je to skutečně prima," popsal krásný příběh, který začal ve vyhřívané schránce babydědek Ludvík Hess.