Středočeský radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek se v minulých dnech zúčastnil poslední prohlídky areálu, který získal Středočeský kraj pro stavbu depozitáře kladenské knihovny.

„Byla podepsána kupní smlouva na pozemek, na kterém by měl stát nový centrální depozitář pro Středočeskou vědeckou knihovnu, který vyřeší problematiku uchování knih a dalších tisků na pětadvacet let," sdělil radní Štefek.

Středočeská vědecká knihovna má v současnosti knižní fond roztříštěn mezi několik depozitářů, které jsou i v pronajatých prostorách. Jen nájemné stojí jeden milion korun ročně a kapacitně jsou již plné.

Nákladný projekt zajistí nejen dostatečný prostor pro knižní tituly, vhodné podmínky pro skladování dokumentů, ale i značné úspory provozních nákladů. Zároveň by do depozitáře bylo přesunuté digitalizační pracoviště. Nový depozitář se bude nacházet ve vzdálenosti několika set metrů od knihovny, takže se zkrátí i doba čekání na knižní tituly.

Další výhody přinese napojení na městskou optickou síť. Knihovní fond Středočeské vědecké knihovny obsahuje asi 930 tisíc knihovních jednotek. Významnou část tvoří konzervační fond, v němž jsou uloženy povinné výtisky publikací, a také regionální fond. V současnosti je fond uložen na deseti místech, z toho čtyři sklady jsou v nájmu.

Středočeský kraj chce pro realizaci centrálního depozitáře využít evropské dotační tituly.