Ačkoliv krásné počasí mnohé napovídalo, pořadatelé počítali spíše s opačným efektem. „Říkali jsme si, že lidé určitě odjedou na prodloužený víkend a svátky někam pryč, nebo budou po návštěvách. S takovou rekordní účastí nikdo
z nás vůbec nepočítal," vyjádřila se jedna z pořadatelek, místostarostka Družce Marie Palková.

Ačkoliv při registraci u startu vedla dlouhá fronta až za roh, organizátoři vše bravurně zvládali. Po nahlášení svého jména, místa bydliště a data narození, dostal každý mapu 
s vyznačenými trasami dlouhými sedm, deset a třináct kilometrů. Nejdelší cesta turisty zavedla až do Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

V cíli, který byl v zázemí restaurace Na hřišti v Družci, dostali všichni pamětní listinu a drobné pozornosti. Pro každého byla připravena porce vepřového guláše s chlebem. Zájemci si také mohli koupit keramickou upomínku. Jedním z účastníků pochodu byl Jan Suchopárek. Patnáct let žije v Družci a pokud mu to čas dovolí, rád se postaví na start Družecké šlápoty. Ať letní či zimní. Pokud by se konal pochod v sobotu, tak by nemohl, poněvadž byl účastníkem populárního halového turnaje starých gard.

Fotbalový internacionál Jan Suchopárek vyráží do okolí 
s rodinou a kamarády. Letos zvolili nejdelší, třináctikilometrovou trasu. „Líbí se nám, že se trasy mění. Letos nás třeba zavedla do míst, ve kterých se i starousedlíci ocitli poprvé," řekl s tím, že ji jednou před pěti šesti let šel. „Tehdy bylo po oblevě a byl to pěkný masakr," řekl s úsměvem a podotkl, že tenkrát měl pochod poloviční účast a letošních 1202 pochodníků mu připomíná počty diváků, kteří chodí na domácí zápasy Dukly. „To je skoro podobné," řekl a dodal, že na pochod přišlo víc lidí, než v Družci bydlí.

Další příležitost se projít na sebe nenechá dlouho čekat. Ve Stochově se totiž ve čtvrtek koná Silvestrovský pochod. Připraveny jsou trasy pro pěší účastníky i cyklisty. Turisté si mohou vybrat délku od osmi do pětatřiceti kilometrů. Cyklisté mají na výběr od dvaceti do šedesáti kilometrů.