Volební účast

Ve 288 okrscích volebního obvodu Slánsko-Litoměřicko přišlo k urnám 35,82 % voličů, kteří vybrané kandidáty podpořili celkem 38 405 hlasy. Co se týká přímo Slánska, svým vyvoleným dávali lidé hlasy v celkem 36 obcích. Největší, téměř patnáctitisícové Slaný, se ale nechalo mnohdy zahanbit vesnicemi. Senátních voleb se zde zúčastnilo pouhých 35,99 % voličů, což je 3 853 platných hlasů. Zhruba třítisícové Velvary měly účast 30,17 % voličů, kteří dali svým kandidátům celkem 636 hlasů. Nejvíce lidí přišlo na Slánsku k urnám tradičně v Zichovci  - 80,81% voličů, kde hlasovalo 76 lidí. Jednu z nejvyšších účastí u senátních voleb zaznamenali dále v obci Královice, kam přišlo k urnám 50,72% voličů a dali celkem 68 hlasů.  Pozadu nezůstala ani obec Poštovice s účastí 45,86 %, kde hlasovalo 76 lidí. Dále Třebíz s účastí 44,85 % s 69 hlasy a nedaleký Bilichov. Tam přišlo k urnám 43,79 % voličů, kteří rozhodli 59 hlasy.

Do druhého kola senátních voleb za Litoměřice postoupili komunistka Jitka Sachetová a sociální demokrat Hassan Mezian. Bývalá poslankyně Sachetová dostala v prvním kole senátních voleb 24,53 procenta hlasů, pro lékaře Meziana hlasovalo 22,37 procenta voličů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu na www.volby.cz.

Až se třetím místem se musel spokojit současný senátor za Litoměřicko a Slánsko a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), podporu mu vyjádřilo 17,49 procenta voličů. „Je to čestné třetí místo jako žokej Váňa na Velké pardubické. Dal jsem do toho všechno a neuspěl jsem. Je to účet za úspornou politiku, účet za vládní reformy," okomentoval Vondra volební neúspěch v České televizi. Přitom ani třetí místo neměl jisté, při sčítání hlasů ho několikrát předběhl kandidát TOP 09 a STAN Stanislav Berkovec, který nakonec skončil čtvrtý.

Druhé postupové místo získal kandidát ČSSD Mezian. „Jsem rád, že voliči ocenili moji celoživotní práci v tomto kraji, kde žiji 40 let. Rád bych všechny požádal, aby i příští týden přišli k volbám a nenechali tak rozhodnutí na jiných," uvedl v tiskovém prohlášení Mezian. „Ve druhém kole nemám v úmyslu vést jakoukoli formu útočné kampaně proti své protikandidát­ce," dodal.

Senátních voleb se v litoměřickém volebním obvodu zúčastnilo 35,82 procenta voličů, což je méně než před šesti lety, kdy přišlo v prvním kole 43,83 procenta voličů. V roce 2006 se stal senátorem Vondra, který ve druhém kole se ziskem 58,59 procenta porazil Roberta Kopeckého z ČSSD. Vondra letos mandát obhajoval, ale skončil před branami druhého kola..

Krátce po sečtení hlasů oslovil Kladenský deník některé kandidáty

Sobota, 19.27

Hassan Mezian (ČSSD) postupuje do 2. kola senátních voleb. Ty se uskuteční příští týden. "Jsem rád, že voliči ocenili moji celoživotní práci v tomto kraji. Rád bych všechny požádal, aby i příští týden přišli k volbám a nenechali tak rozhodnutí na jiných. Postup do druhého kola je pouze první krok, nutné je udělat i ten druhý a rozhodující. Voličům děkuji," konstatoval Hassan Mezian.

"Plánuji i nadále pokračovat v řešení otázek zdravotnictví a sociálních věcí. Je zásadní zachovat všechna oddělení litoměřické nemocnice a celou roudnickou nemocnici. A dále podporovat slánskou nemocnici. Stále budu bojovat za svůj region. Ve druhém kole nemám v úmyslu vést jakoukoli formu útočné kampaně proti své protikandidátce. Svoji kampaň zaměřím na konkrétní výsledky mé dosavadní práce a na plány do budoucna."

"Pokud budu zvolen, budu i nadále bránit náš region proti novému přílivu ekologické zátěže, jako jsou například ostravské kaly či na Slánsku zamýšlená těžba černého uhlí podzemním zplynováním. Chci podporovat venkov a pozvednout region Slánska, Podřipska a Litoměřicka. Stejně tak budu hájit místní školství, tak jako jsem činil v případě litoměřického gymnázia. Zasadím se o rozvoj našeho regionu a o vytvoření pozitivních podmínek pro místní podnikatele, kteří zde tvoří mnoho pracovních míst," uvedl dále Hassan Mezian.

"Sociální demokracie je moderní strana hájící zájmy lidí. Je to demokratická strana a v mé osobě bude demokracie chráněna. Nikdy jsem nebyl v KSČ a v regionu Litoměřicka a Slánska žiji přes 40 let," dodal Hassan Mezian, kandidát sociální demokracie do druhého kola senátních voleb.

Sobota, 19.20

Reakce Richarda Hartmanna (Svobodní). V senátních volbách na Litoměřicku a Slánsku získal 7,5% hlasů: "Vnímám to jako úspěch, byť z pátého místa nelze senátní politiky dosáhnout. Svědčí to o tom, že myšlenky Svobodných si dokázaly získat popularitu i při velmi skromné volební kampani, kterou jsme zajišťovali z individuálních prostředků. Věříme tomu, že se například bývalí voliči ODS snažili hledat jinou pravicovou alternativu, protože ODS pravicovou politiku v podstatě neprovádí."

Sobota, 20:44

Reakce Stanislava Berkovce (BEZPP). Co se týká senátorské kampaně, děkuji všem kamarádům, kteří mě podpořili a pomáhali mi často zadamo. Zejména pak Milan Maršo, který má tiskárnu v Nebušicích, stejně jako kladenský malíř Přemysl Povondra. Kampaň jsme zvládli za 150 tisíc korun, což je minimum oproti jiným, kteří na to měli tři a více milionů korun. S lékařem Stanislavem Kusým z Rotary klubu Praha jsme za lidmi jezdili osobně. Jemu patří můj obrovský dík za podporu mojí kampaně. Pomohl mi nejen s náklady, ale také lidem měřil na cestách zdarma krevní cukr i tlak a nebylo to proto, abychom si voliče kupovali.

Děkuji znovu všem, kteří mi dali svoje hlasy a důvěru. Při návštěvách Slánska a Litoměřicka jsme společně s lékařem Kusým poznali spoustu úžasných poctivých a pracovitých lidí. Všichni se k nám hlásili. Bylo to velice milé. Sice jsem jezdil v kraji, který mi je blízký, ale poznal jsem ho ještě více než dosud a dokonce navštívil i místa, kde jsem nikdy před tím nebyl. Poznal jsem zapadlé kouty i odlehlé samoty.

Pokud bych měl ale celkově hodnotit to, jak oboje volby dopadly, dá se říci, že lidé potrestali sami sebe, když k volbám nešli. Můj názor je takový, že by volby měly být povinné pro každého a hlasovat by se mohlo třeba přes internet. Každý by měl zodpovědně rozhodovat o svojí budoucnosti a nenechávat to na ostatních.

Ukázalo se, že poměrně menší část národa poměrně starších lidí rozhodovala o poměrně větší části národa poměrně mladších lidí. Čísla hovoří jasně.

Neděle, 16:12

Reakce Alexandra Vondry (ODS)


"Děkuji téměř sedmi tisícům lidí, kteří mě volili. Velice si jejich důvěry vážím. Také děkuji všem lidem, s nimiž jsem jako senátor mohl posledních šest let spolupracovat na rozvoji Litoměřicka, Roudnicka a Slánska. Byla to pro mě radost a čest zároveň. Volební výsledek je prohra, to je jasné, i když celkový zisk hlasů by v mnohém senátním klání jinde v republice stačil v klidu na postup do druhého kola. Dopadl jsem jako žokej Váňa ve stejný den při Velké pardubické…

Skončila jedna bitva, ale dostihy nekončí. Říp ve volbách zrudnul. Pravicová politika platí daň za nezbytné reformy, ale také za zbytečné vnitřní šarvátky a aféry. Cesta k nápravě je jasná. Jak říkal Ludwig von Mises: "Jediné, co může zastavit směřování k socialismu a totalitě, je zdravý rozum a morální odvaha."
Náš zápas proto nekončí.

Pokud jde o zápas socialisty Meziana s komunistkou Sachetovou, tak ten pískat nebudu. Jestliže socialisté dnes otevřeně podporují komunisty na všech úrovních, není žádný důvod se vyjadřovat k tomu, zda je lepší konec hrůzy než hrůza bez konce," řekl Alexandr Vodra.


Pořadí kandidátů.

1. Jitka Sachetová KSČM                         24,53 procent, 9422 hlasů

2. Hassan Mezian ČSSD                           22,37 procent, 8595 hlasů

3. Alexandr Vondra ODS                         17,49 procent, 6718 hlasů

4. Stanislav Berkovec TOP 09 + STAN     10,36 procent, 3980 hlasů

5. Richard Hartmann Svobodní                 7,55 procent, 2903 hlasů                       

6. Jiří Šlégr Národní socialisté – LEV 21       5,65 procent, 2173 hlasů

7. Ivan Přikryl Severočeši.cz                      4,68 procent, 1798 hlasů

8. Vladimír Říha KDU SZ HRM*                   3,62 procent, 1391 hlasů

9. Tomáš Jarolím VV                                    1,99 procent, 765 hlasů

10. František Malý Suverenita                      1,71 procent, 660 hlasů

Účast                                                          35,82 procent