Panna Maria svírající v náručí Ježíška je asi nejčastější vyobrazení Boží rodičky. Ovšem jeden obraz je nyní výjimkou. Je jím nový český mariánský obraz s titulem Panna Maria Lidická, který vymyslel a namaloval kladenský heraldik a umělec Zdirad J. K. Čech. Na plátně zachytil velmi silné emoce, jelikož Panna Maria má sice sevřené ruce, ale její náruč je prázdná.

Dílo malíř vytvořil na památku lidického faráře pátera Josefa Štemberky, jehož považuje za velice výjimečného člověka, který by si zasloužil více uznání.

Zdirad Čech přemýšlel jaký obraz namaluje u příležitosti pouti do Cách. „Před sedmi lety jsem vytvořil relikviář svatého Prokopa. Zanedlouho se koná další pouť a nechtěl jsem tvořit to samé. Pak jsem si vzpomněl na lidického faráře Josefa Štemberku, na kterého lidé hodně zapomínají. Byl to velmi vzácný muž, vzor apoštolské horlivosti pro kněze a věřící," vylíčil svůj nápad umělec.

Panna Maria Lidická

Podoba Panny Marie je převzata ze staroboleslavského paládia. Jen její náruč je prázdná. „Když nacisté vykrádali ciborium v hlavním oltáři, rozdupali Tělo Páně. Postříleli muže a zkoušeli zadupat do podlahy i Boha. Obraz Matky boží s prázdnýma rukama bez dítěte je sice silné téma, ale oprávněné," vyjádřil se Zdirad Čech.

Svůj námět přednesl také kardinálovi Dominiku Dukovi. Ten ho schválil a hned se malíři svěřil, že na faráře Štemberku často myslí. „Při příležitosti setkání s řeholníky v sále Kardinála Berana v Katedrále svatého Víta obraz představil veřejnosti. Při svaté mši vyhlásil, že vznikl nový mariánský obraz s titulem Panna Maria Lidická. Nyní je obraz vystavený v kapli arcibiskupského paláce," dodal.

U příležitosti Pietní vzpomínky k 72. výročí vypálení obce, které se uskuteční 14. června od 10 hodin, bude dílo přesunuto do Lidické galerie, aby si ho mohli návštěvníci prohlédnout. Vystaveno bude do konce června. „Zároveň jsme se domluvili, že Památník Lidice postaví kamennou oltářní menzu na půdorysu kostela na pietním území. U ní bude vystaveno keramické zobrazení mariánského obrazu," doplnil Čech.
Na pouť do Cách, která se koná v červnu, nyní umělec tvoří druhý originál obrazu. Dílo bude hotové zhruba za dva týdny. Až bude obraz hotový, odnese ho Zdirad Čech na kladenský magistrát, odkud bude jako dar města odvezen do Cách.

„Když jsem maloval, zároveň jsem zjistil, že letos uplyne 145 let od páterova narození a zároveň 1. července 95 let od začátku jeho třiatřicetiletého působení v Lidicích," informoval heraldik a malíř.

Zemřel, aby druhým ulehčil smrt

Příběh faráře Josefa Štemberky pomalu upadá v zapomnění. Přitom obětoval svůj život, aby druhým usnadnil smrt. Při tragickém sledu událostí hrála nezanedbatelnou část náhoda. Páter už měl odejít do důchodu. Chtěl odjet do své rodné Pecky, kde měl společně se svými sestrami v klidu dožít. Ovšem jeho nástupce ho požádal, zda by mohl svůj odchod o několik dní pozdržet. Pokud by se toto nestalo, byl by Josef Štemberka v době vypálení Lidic nejspíše v lázních, kam se před odjezdem do rodného kraje chystal.
„Osudného 9. června jel do Kladna za arciděkanem. Měl už sbalené věci do lázní. Když už se chtěl vrátit do Lidic, přiběhli za ním lidé, ať nejezdí, že vesnici obklíčili nacisté. Arciděkan mu nabízel nocleh. Ale on řekl, že se musí vrátit, jelikož ho budou Lidičtí potřebovat," vyjádřil se heraldik.

Páter všechny obyvatele znal. Po třiatřicet let křtil jejich děti, oddával dospělé a pochovával jejich rodiče.
„Vrátil se, aby zachránil jejich duše a oni zemřeli kajícně smířeni s Bohem. Obětoval svůj život. aby jim připravil lehčí přechod na věčnost, nechal se s nimi zastřelit. Nikdo by mu nemohl vyčítat, kdyby v Kladně zůstal," okomentoval.

Ve sklepě Horákova statku, kde muži čekali na popravu, dodával jim farář duchovní sílu, odvahu i víru. „Lidičtí muži odcházeli před hlavně popravčí čety klidně, zpříma a statečně. Nemuseli je poutat," dodal Zdirad Čech.

Páter Josef Štemberka spolu se starostou Lidic Františkem Hejmou byli popraveni jako jedni z posledních, museli totiž potvrzovat identitu dříve zastřelených.