Proces zkázy byl postupný. Konec přišel až ve chvíli, kdy členové ZaKladno chtěli na závěr sezony u Toníčka uspořádat závěrečné hraní. Zavolali proto ladiče, aby piano na akci připravil, ale ten jim sdělil jen smutnou zprávu. Antonín je natolik zničený, že by jeho oprava by šla do tisíců korun.

„Už se nevyplatilo nechat ho opravit. Za ty peníze seženeme na jaře jiný nástroj," řekla Kladenskému deníku Sandra Milisavljevičová ze spolku ZaKladno.

„Lidé se při hraní v pianu různě šťourali. Asi se ho snažili naladit a občas přitom vevnitř ulomili kladívko. My jsme ho přilepili a zase vše fungovalo dále. Ovšem pak se stalo, že se pět nebo šest odlomených kladívek ztratilo a už jsme neměli piano jak opravit," popsala necitelné zacházení s hudebním nástrojem Sandra Milisavljevičová.

Na jaře se amatérští muzikanti mohou těšit na další piano, které spolek ZaKladno umístí do veřejného prostoru. Kam? To zatím ještě není rozhodnuté. „Místo vytipované ještě nemáme. Přemýšlela jsem i o veřejné anketě, aby lidé sami řekli, kde by se jim piano líbilo," doplnila Milisavljevičová.

Jedním z nápadů na umístění Toníčkova nástupce je Zahrada Kladenského zámku. I přes předčasné ukončení sezony je Sandra Milisavljevičová s Toníčkovým působením spokojená. „Nemuseli jsme řešit žádné stížnosti na rušení nočního klidu. Tohle piano zatím vydrželo ze všech nejdéle, skoro celou sezonu," usmála se.

Navíc lidé ze spolku ZaKladno i počítali s tím, že mohou uživatelé hudební nástroj poškodit. „Sice nás to zamrzí, ale víme, že, když nachází volně na veřejnosti, může se mu ledaco stát. I kryt byl dost poškozený. Mimo jiného 
z něj kradli háčky na uzamykání," uzavřela Sandra Milisavljevičová.

V Kladně byla piana volně do ulic umístěna už třikrát. První dvě Alois Novák a Dalibor se nacházeli v parku 
u Gymnázia Kladno. Do Aloise Nováka při dešti nateklo 
a piano pak přestalo hrát. Nahradil ho tedy Dalibor, kterého chránil přístřešek. Střecha sice piano chránila před nepříznivým počasím, ale na dosud neznámého pachatele, který dovnitř hudebního nástroje nastříkal montážní pěnu, byla krátká. Stalo se tak zhruba po dvou týdnech od Daliborova zprovoznění.

Spolek ZaKladno se ale nevzdal. Uspořádal happening 
s názvem Hudební nástroj nezabiješ a vyhlásili internetovou sbírku, aby sehnali potřebné peníze nejen na piano, ale především na bytelný 
a uzamykatelný přístřešek. Zároveň zničenému pianu Dalibor postavili v parku u gymnázia pomník v podobě sochy ukrývající v sobě na základně perspektivní hry obrys piana.

Slavnostnímu zprovoznění Antonína v Dvořákových sadech předcházel smuteční pohřební průvod s ostatky zničeného Dalibora, které na místě památníku členové spolku ZaKladno po smuteční řeči za doprovodu Pohřební kapely spálili.