V pátek byla slavnostně přestřižena pásma od pavilonu, v jehož útrobách našli nový domov například kriticky ohrožení leguáni modraví, které v Zájezdu již i odchovavali, ohrožené želvy barmské, leguáni jedlí, felsumy žlutohrdlé, chameleoni mellerovi, elliotovi, přilboví, či bradavičnatí, nebo zpěvní ptáčci květomilové.

Také čtěte: Králem sportovců je Filip Křesťan

„Nová expozice je naší první vnitřní expozicí, kterou jsme návštěvníkům představili. Jedná se především o expozici chameleonů, na jejichž chov se naše zoologická zahrada již dlouho specializuje. Ty jsme prozatím předváděli jen ve venkovních letních voliérách, teď budou mít konečně návštěvníci možnost celý náš chov vidět uvnitř. Doufám, že se jim expozice bude líbit." řekl Kladenskému deníku ředitel zooparku Jiří Marek.

Expozice terárií čítá čtyři desítky nádrží a vitrín, ve kterých mají návštěvníci možnost spatřit kolem osmdesáti kusů zvířat. Podle slov ředitele Marka nejde vyčíslit čas a úsilí, které novému pavilonu v Zájezdu věnovali, avšak finančně se jedná o investici pohybující se kolem čtyř set tisíc. Jiří Marek také informoval o tom, že tímto rozšiřování zooparku nekončí.

„Ambice máme velké, záleží však na tom jak se situace bude vyvíjet. Rádi bychom na našich nových čtyř a půl hektarových pozemcích postavili novou zoo takzvaně na zelené louce. Zatím nám v tom bohužel brání dokončení změny územního plánu. Teď už tam postupně nějaké lehké stavby, relaxační zónu pro návštěvníky, dětský koutek a nějaká hospodářská zvířátka návštěvníkům předvádíme," uvedl Marek. Nově by tak měl v Zájezdu vyrůst nový větší pavilon pro šelmy. Plánovaná je také výstavba stájí pro kopytníky.

Nepřehlédněte: Ředitel záchranné stanice: Nekraďte matkám jejich mláďata

„Naším velkým snem, jehož zrealizování je nyní už na spadnutí, je návštěvníkům představit sajgy tatarské. Ještě hledáme nějakou jinou Zoo, která by s námi na chovu spolupracovala, protože nemá cenu si přivést jednu chovnou skupinu, když jí jinde nemají. Pak by byl chov z genetického hlediska dosti neperspektivní," dodal Jiří Marek.

Autor: Jan Brabec