Kolik policistů nyní v Kladně slouží?

Na Kladno máme 228 policistů a 81 kriminalistů. Lidé chybí převážně na základních útvarech. Ve městě je sedm obvodních oddělení, dopravní policie a hlídková služba. Ovšem nemohu říci, že by byl personální stav špatný. Nedávno byl velký krajský nábor, z kterého bylo do Kladna přiděleno třináct policistů, což byl úspěch.

Čili žádné velké problémy scházející policisté zatím nepřináší?
Ano, chybí nám asi 14 policistů, ale to je včetně těch, kteří jsou v nástupní policejní škole, tedy fakticky nám nejsou k dispozici. Není tu žádný výrazný podstav, ale čím více lidí, tím je to lepší. V noci na služebně Kladno-město, to je ta naproti soudu, slouží dva policisté, což je málo. V celém Kladně v noci působí hlavně tato služebna a ještě oddělení v Kročehlavech. To je dohromady osm lidí, včetně dvou dvoučlenných hlídek, takzvané hlídkové služby, na téměř sedmdesátitisícové město.

Proč by měl jít mladý člověk k policii?
Základní je podle mého názoru stabilita. To znamená, že každý měsíc budou mít výplatu v daný den na účtu. Často se setkávám s tím, že si lidé z mého okolí stěžují na opožděné mzdy. U policie se to nestane. Dále máme šest týdnů dovolené, kariérní postup a kdo chce, může studovat policejní akademii nebo právnickou fakultu. Dále si troufnu říci, že máme zajímavou práci. Za velké plus považuji slušné zacházení s lidmi. Snažíme se vést jednotlivé vedoucí oddělení, aby se ke svým podřízeným chovali slušně. Sám mám ze začátku své kariéry zkušenosti s arogantním chováním nadřízeného a vím, jak je to nepříjemné. Preferujeme lidský přístup.

Proč nesmí být policista členem politické strany nebo hnutí?
To přímo vychází ze zákona o služebním poměru. Policista musí být apolitický, nesmí podnikat a nesmí si až na výjimky vydělávat jinak. Je umožněna pedagogická a publikační činnost.

Jaké jsou testy fyzické způsobilosti? Mění se nějak?
Určitě se mění. Co jsem dělal já před dvaceti lety, se už nedělá. Ale nemohu říci, že by se testy zjednodušovaly.

Není to problém? Řekla bych, že asi ne každý je zvládne. Nemáte zkušenosti s nějakým velkým úbytkem?
Co slyším od kolegů, je tam minimální problém. Navíc, pokud někdo chce nastoupit k policii a není schopen se připravit na to, aby běžel dvanáct minut, nemá tu co pohledávat.

Hodně se toho napovídá o psychologických testech. Jak vypadají?
Posadí vás do učebny a předkládají vám jednu otázku za druhou. Pak je pohovor. Teď už si nevzpomínám, zda vám výsledek řeknou hned, nebo to nějakou dobu trvá.

Dělají je policejní psychologové?
Ano, z krajského ředitelství, kde je psychologické pracoviště.

U policie jsou také elitní útvary, které by jistě lákaly mnoho lidí. Velmi populární je nyní kybernetická kriminalistika.
Určitě takováto specializovaná místa u police jsou. Pokud uchazeč prokáže vysoké znalosti v této oblasti, má možnost postupu. Ovšem to je otázka několika let. Dříve se při náborech dělaly takzvané boční vstupy, které byly určeny právě pro takovéto specialisty. Špičkový odborník, ač nikdy nebyl u policie, mohl nastoupit rovnou do sedmé platové třídy. Dnes se dělají jen velmi výjimečně.

Je ještě nějaký takovýto obor?
Mohu zmínit například písmoznalectví. V kriminalistickém ústavu je jen pár písmoznalců. Je obtížné sehnat takové odborníky. Kdyby takový specialista přišel, že chce k policii, myslím si, že by zrovna byl udělen boční vstup. Podobné je to u Odboru kriminalistické techniky a expertíz, nebo-li OKTE. Zde jsou právě ti specialisté na kyberkriminalistiku.

Petr Bauer: Zástupce vedoucího územního odboru Kladno plukovník Petr Bauer slouží u policie 22 let. Jedenačtyřicetiletý muž bydlí na Rakovnicku a v Kladně působí přes dva roky. Před tím pracoval mimo jiné šest let jako vyšetřovatel a zástupce vedoucího územního odboru Rakovník.