Jelikož se problém domácího násilí týká z velké části právě seniorů, kteří jsou z pohledu Policie České republiky jednou z nejohroženějších skupin, připravily policistky oddělení tisku a prevence společně s městem Kladnem preventivní projekt s názvem Násilí není normální.

Ten byl premiérově představen v minulých dnech klientům Střediska komplexní sociální péče Fontána v Kladně. Policistky nejprve seznámily přítomné posluchače s projektem. Poté následovala přednáška specialisty, kterým byl vedoucí obvodního oddělení Kladno – město Michal Strieborný. Ten se dané problematice dlouhodobě věnuje. Po přednášce proběhla živá diskuze na téma domácí násilí.

„Seniorky aktivně diskutovaly a zahrnuly strážce zákona zvídavými dotazy a postřehy. Pracovnice oddělení tisku a prevence přidaly kazuistiku na dané téma a přítomné ženy informovaly také o další trestné činnosti páchané na seniorech," konstatovala kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Vzhledem k tomu, že se projekt setkal s velkým ohlasem, bude policie tyto preventivní aktivity nabízet prostřednictvím sociálního odboru města Kladna i ostatním organizacím sdružujícím důchodce.

Domácím násilím se obecně rozumí chování, které u jednoho z partnerů způsobuje strach z druhého. Objevuje se mezi lidmi všech úrovní sociálního postavení, nezávisle na vzdělání, ekonomické situaci, rase či příslušnosti k etnickým skupinám. Zahrnuje nejen fyzické, ale i sexuální, psychické, ekonomické a sociální násilí, které se projevuje jako vynucená izolace. Většinou jsou oběťmi domácího násilí ženy, avšak výjimkou nejsou ani děti, senioři a muži.

Jedinci, kteří se s násilným chováním blízké osoby setkají, zažívají neustálý stres a strach z příštího setkání 
s agresorem. Mívají pocit, že si za vše mohou sami, snižují následky násilného chování blízké osoby a ignorují nebezpečí ohrožení na životě.

Na dotaz, co patří mezi znaky domácího násilí, odpověděla Kladenskému deníku kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková. „Zpravidla probíhá za zavřenými dveřmi bytu či domu, tedy stranou od společnosti. Mezi účastníky je jasně dané, kdo je oběť a kdo násilník. Trvá delší dobu, opakuje se a navíc se i stupňuje. Většinou začíná slovními útoky, poté dochází i k fyzickému napadání a přechází až 
k závažným trestným činům ohrožující zdraví nebo život oběti," uvedla mluvčí Michaela Nováková.

Před domácím násilím se lze těžko bránit, protože ohrožená osoba s násilníkem sdílí řadu společného, a to zpravidla i obydlí, ze kterého nemá kam odejít.
Policie lidem, kteří se s domácím násilím setkali na vlastní kůži doporučuje jediné.

„Nepomůže nechávat si své pocity pro sebe. O násilném chování blízké osoby řekněte známým či příbuzným, na které se můžete spolehnout nebo vyhledejte odbornou pomoc. Pamatujte na to, že vina je vždy na straně násilníka," dodala mluvčí Michaela Nováková.