Mnoho z nich se vody nikdy nedočká, jelikož jejich pouť vede přes silnici, která je pro ně více než nebezpečná. Lidé ze Stanice pro zraněné živočichy Aves, jež sídlí nedaleko Kladna, se snaží ropuchám pomoci.

Místo pod koly aut skončí 
v kýblech, které jsou zakopány v zemi. Navíc ochránci dali ke komunikacím zábrany z pevné fólie a také dopravní značky Pozor žáby!

„Musíme každý den jezdit a ropuchy přenést přes silnici. Vypustíme je o kus dál ve směru tahu k vodní ploše,“ vysvětlil ředitel stanice Petr Starý.

Ropuchy se z lesů takto stěhují každý rok. Přes Srby cestují do Záplav. V Družci je láká bývalé koupaliště a o kus dále je ještě malý rybníček. „Nakladou vajíčka, aby se rozmnožily, a pak jdou zase zpět. Ovšem už ne houfně,“ řekl Kladenskému deníku Petr Starý.

Kromě zábran dali na zmiňovaná místa v obou směrech dopravní značky Pozor žáby! „Mohli jsme je koupit, jelikož jsme dostali grant, pěti tisíci nám přispěla i obec Družec. Ovšem jednu ceduli už nám ukradli. Pak něco dělejte, když vám to lidi zkazí,“ zakroutil hlavou ředitel.´

I přes veškerou snahu je počet stěhujících se ropuch každým rokem menší. Loni jich ochránci přenesli 186. „Letos jich jeden den sebereme patnáct, jindy zase osm. Bohužel nalézáme také přejeté jedince. V Družci je to složitější, jelikož tam je rodinná zástavba,“ uvedl Starý.

Než ochránce zaměstnaly žáby, radovali se z velkého úspěchu. Podařilo se jim totiž zachránit jedince velmi vzácného orla mořského. „Byl u nás dva měsíce. Nalezli ho na Žatecku u silnice v poli. Jen tak ležel a nechtěl se postavit na nohy. Přivezli ho proto k nám,“ uvedl Petr Starý.

Orel měl na sobě německé ornitologické kroužky. „Kontaktovali jsme ornitologickou společnost a ta poslala zprávu do Německa. Ze zahraničí přišla žádost o další informace, tak jsme si chvíli posílali maily,“ dodal ředitel stanice.
Nedávno byl chráněný pták v dobré kondici u řeky Ohře vypuštěn do volné přírody.

„Máme z toho radost, jelikož ze začátku jsme nevěděli co s ním je. Za dva dny už seděl na bidle a přijímal potravu. Nic zlomeného neměl. Myslíme si, že nejspíše zavadil o vozidlo,“ pokrčil rameny.