Nyní za lidické ženy a děti zaslal Karel Horešovský, předseda lidické organizace Českého svazu bojovníků za svobodu, dopis ministryni kultury Aleně Hanákové. V něm kritizuje přijetí daru pro Rozeznění od Sudetoněmecké kanceláře v Praze a údajné zamlčení původu těchto peněz manažerem projektu Vilémem Faltýnkem.

„Neradi bychom vypadali, že jsme proti přátelství s německými sousedy," píše Horešovský v dopise a jmenuje příklady spolupráce, třeba s německým biskupem.

„Zástupci sudetských Němců byli v Lidicích několikrát přijati, vyjádřili tam lítost a žádost o odpuštění. My jsme tedy tuto záležitost pokládali za víceméně překonanou. Takto nesmiřitelný postoj jsme neočekávali," vyjádřil se Vilém Faltýnek.

Lidickým se také nelíbí úprava audiodramatu. Vadí jim například hovorový jazyk, ale i nevyslyšení jejich námitek k obsahu. „Projekt Rozeznění je umělecký projekt a bude na veřejnost působit jinak než tradiční informativní expozice, jestli lépe, to posoudí návštěvníci. Nikomu nebude vnucován. O fakta se opíráme, dohledáváme i neznámé skutečnosti, ale tam, kde fakta chybí, pracujeme s uměleckou imaginací – která není v rozporu s běžnými dobovými reáliemi," oponuje kritice Faltýnek. Postoj místních však respektuje a případným změnám se nebrání.

V názoru, co je a co není v rozporu s dobovými reáliemi, se obě strany rozcházejí. Zatímco autoři chtějí působit na návštěvníky nejen fakty, ale navíc i uměleckým vyprávěním, Lidičtí by si přáli uvádět jen fakta.