Podle kladenského primátora Dana Jiránka za to nemůže vedení města, ale rozsáhlé kontroly Regionálního operačního programu středních Čech. „Úřad regionální rady je zřejmě vyšetřován nejen ze strany policie, ale i ze strany evropské komise, tak se snaží mít jistotu," řekl primátor Dan Jiránek.

Na magistrát tak přicházejí stále nové požadavky změny nebo úpravy výběrového řízení. „Bohužel přicházejí až poté, co se uskuteční," dodal Jiránek. Znamená to vyměnit komisi, která ovšem může pracovat se starými podklady a pouze žádat případná doplnění.

„Sice se rekonstrukce zdrží o měsíc, ale naštěstí to neznamená  vyhlásit nové výběrové řízení. Divadlo má tu výhodu, že se na něm může pracovat i v zimě. Velké zdržení nepředpokládáme," dodal kladenský primátor.

Nastalá situace s divadlem je podle jeho slov podobná taktéž zdržené rekonstrukci ulice Čs. armády.

„Podmínky výběrového řízení na firmu nám schválil Úřad regionální rady. Po vyhodnocení uvedeného řízení, proti jehož výsledkům nikdo neprotestoval, nám úřad oznámil, že je diskriminační a pokud budeme postupovat podle jím schválených podmínek, postihne nás srážkou čtvrtiny dotace," vysvětlil začátkem srpna Jiránek.

Ředitelka divadla: Modlím se a čekám až začne rekonstrukce

Už druhou sezonu zažívá Městské divadlo Kladno v provizorních podmínkách Divadla Lampion. Původně zde mělo být pouze jednu sezonu. Jak to soubor zvládá? A jak vlastně vypadá působení na jiných prknech? Na to se Kladenský deník ptal ředitelky divadla Blanky Bendlové.

Jaká byla uplynulá sezona?
Pro oba divadelní soubory byla nesmírně náročná. Od srpna loňského roku jsme museli opustit budovu městského divadla, neboť její stav už ohrožoval zdraví zaměstnanců i diváků. Natěsnali jsme se do Divadla Lampion a museli jsme zkoordinovat zkoušení i hraní dvou uměleckých souborů. Činoherní soubor nastudoval celkem čtyři premiéry. Mezi nimi i Srnky, které napsal a režíroval tehdejší umělecký šéf Tomáš Svoboda. Srnky měly obrovskou  mediální  odezvu nejen v tisku, ale i v několika televizních pořadech. Díky této medializaci se divadlo zviditelnilo v celé České republice. Na jaře naše divadlo získalo skvělé divadelní ocenění. Ve Vinohradském divadle jsme převzali ocenění za divadelní hru Racek v režii Dana Špinara a naše herečka Alena Štréblová získala první cenu za nejlepší herecký výkon taktéž v inscenaci Racek.

Dočkají se letos Kladeňáci oblíbených dionýsií?
Malé kladenské dionýsie jsme uspořádat nemohli, neboť prostory loutkového divadla a zázemí jsou malé. Už teď je jisté, že konec sezony nebude v budově Městského divadla Kladno. Takže si naši diváci budou muset ještě rok počkat. Uspořádali jsme Divadelní přehlídku amatérských souborů, která měla obrovský ohlas, a tu letos na jaře určitě zopakujeme.

Kolik premiér je naplánovaných na začínající sezonu?
Pět premiér, čili o jednu více než loni.

Na jakou se těšíte nejvíce?
Těším se na všechny a hlavně se těším na reakce diváků. Teď zkoušíme satirickou komedii amerického dramatika  Davida Mameta Listopad, o světě politických machinací a prezidentských volbách s Miloslavem Mejzlíkem v hlavní roli.  Na zkouškách se skvěle bavím. Hned po premiéře začneme zkoušet klenot irské dramatické literatury, Syngeho Hrdinu západu. V únoru se těším na Vinnetoua v hlavní roli s Vojtou Kotkem.

Sledujete dění kolem začátku rekonstrukce divadla?
Každý den se modlím a čekám až rekonstrukce začne. Prý už brzy.