Jen v minulém roce se během Velikonoc stalo 712 dopravních nehod, u 64 z nich byl hlavním viníkem alkohol. A právě na jízdu pod vlivem alkoholu a dodržování maximálně povolené rychlosti se budou policisté zaměřovat nejvíce. Deníku to řekl Jakub Vinčálek, středočeský policejní mluvčí.

Kolik bude nakonec nasazeno o velikonoční víkend mužů zákona do služby ve Středočeském kraji policista Jakub Vinčálek z taktických důvodů odmítl Deníku sdělit. Policisté se ve zvýšeném počtu na silnicích objeví především na počátku a konci prodlouženého víkendu.

Mluvčí kladenského magistrátu Lenka Růžková s mečem, který byl v zimě nalezen v hromadě sněhu.
Ve ztrátách a nálezech najdete meč i dron

„Policisté budou hlídkovat především na nejvytíženějších silnicích, jako jsou například dálnice, silnice druhých a třetích tříd, ale také na rizikových lokálních úsecích. Zaměříme se nejen na řízení pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek, ale také na dodržování povolené rychlosti a také na technický stav vozidla, výbavu. A to jak u motorových, tak i nemotorových vozidel," sdělil Jakub Vinčálek.

„Jako největší rizika nadcházejícího ročního období pro silniční provoz vnímáme především nárůst intenzity dopravy na významných tazích, nárůst počtu nemotorizovaných účastníků silničního provozu, zvýšený pohyb chodců v turisticky významných oblastech, požití alkoholických nápojů před jízdou a v neposlední řadě také cestování ke vzdáleným příbuzným často svátečními řidiči," vysvětlil ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Pozor by si měli také dávat řidiči kvůli změně teplot. Zatímco přes den se totiž už denní maxima pohybují kolem dvanácti stupňů Celsia, v noci klesají ještě i k bodu mrazu. Mění se tak vlastnosti vozovky a prodlužuje se brzdná dráha.

Slánská hora na podzim
Slánští policisté zachránili život mladému muži