Do Bažantnice vede zhruba desetiminutová pěší cesta příměstským lesem, který celý areál odděluje od nedalekého sídliště v Kročehlavech. Pro řidiče to znamená, že musí svá auta nechat někde mezi paneláky nebo na parkovišti u nákupního centra v Arménské ulici. Někteří z nich se snaží zaparkovat na polní cestě u zahrádkářské kolonie nad areálem koupaliště. Dojet se tam dá z hřebečské Opletalovy ulice. Na cestu se však vejde jen několik desítek aut a místa bývají velmi rychle zaplněna. To může vést k nepříjemnému objíždění nevhodně stojících vozidel.

Za vstup na koupaliště dospělí zaplatí osmdesát korun, děti se dovnitř dostanou za padesátikorunu. Od šestnácti hodin je pak padesát korun jednotná cena pro všechny. Stejně jako u bazénů v Kladně u Sletiště, také zde lze použít čipové permanentky z aquaparku s desetikorunovou slevou. Cyklisté si mohou ponechat kolo v místní úschovně za 10 korun na celý den.

Po zaplacení vstupného se před návštěvníky otevře sluneční oáza schovaná uprostřed lesů. V hlavní budově si mohou hosté zajít na toaletu a převléknout se v šatních místnostech, postrádali jsme v nich však stoličky, na které bychom se mohli posadit. Jsou zde i malé skříňky na cennosti, v době naší návštěvy byly ale většinu času plné.

Samotný areál tvoří rozlehlá pláň obehnaná plotem a stromy. Uprostřed se tyčí živý plot ze zastřižených tújí, který odděluje opalující se lidi od plavců a vytváří velmi příjemné prostředí. Míst na ležení je dostatek. Valnou část žádaného stínu však vrhají jehličnany. Kvůli ostrým šiškám a všudypřítomnému jehličí, které se lepí na mokrá chodidla, proto doporučujeme na cestu přibalit pantofle.

Nešvar letošního léta, kterým jsou všudypřítomná hejna vos, nám při návštěvě Bažantnice téměř nedělal problém. Poletovalo jich tu výrazně méně než na Sletišti.

Samotný bazén by měl podle stránek koupaliště mít z ptačího pohledu tvar velryby. Bohužel jsme si zapomněli přibalit naši redakční vysokozdvižnou plošinu, takže jsme to nemohli nijak ocenit. Vysledovali jsme pouze to, že má nepravidelné břehy. Náruživí plavci, kteří rádi počítají, kolik metrů dokážou překonat, by tedy mohli být trochu zklamáni. Pro intenzivní trénink plavání bychom doporučili jiné koupaliště s klasickým obdélníkovým tvarem.

Kdo si v Bažantnici naopak přijde na své, jsou děti, hračičkové a nenároční plavci, jež se na koupaliště přišli pobavit a osvěžit se. V duchu legrace se nese také místní skluzavka, která je dostatečně široká pro jízdu dvou lidí najednou. Jako jediná zdejší neplavací vodní atrakce je neustále v obležení dětí a mládeže. Protože není dlouhá a vylézt na ni nevyžaduje námahu, láká plavce všech věkových kategorií. Redaktor Kladenského deníku tak vystál frontu za dvojicí seniorů, kteří debatovali o tom, kdo z nich dokáže sjet dolů rychleji.

Největším trumfem koupaliště v Bažantnici je bezpochyby dostatek prostoru. Málokdy se stane, že by opalující se hosté obsadili místa v blízkosti hlavní budovy. Ten je tedy vyhrazen sportovcům, kteří si zde mohou hrát s míčem či létajícím talířem. Pracovníci areálu nabízejí k zapůjčení i badmintonové rakety či koule na pétanque.

Návštěvníkům je otevřeno i místní hřiště na minigolf, na jednotlivých jamkách je však patrné stáří a neškodila by rekonstrukce.
Koupaliště Bažantnice doporučujeme všem, kteří se chtějí hlavně osvěžit a užít si letní zábavy. Zdejší bazén není nejvhodnější na kondiční plavání, je v něm však dostatek prostoru na skákání a dovádění, což ocení hlavně ti mladší. 
 Areál se může pochlubit velmi příjemným prostředím, jeho rozlehlost pak přímo vybízí k fyzickým aktivitám. S plaváním zde tedy zábava určitě nekončí. Autor: Tadeáš Burger