Kdo se chce vykoupat a slunit ve Slaném, musí zamířit do krátké uličky výstižně nazvané U Plovárny. Tam na ně vedle Červeného rybníka čeká nenápadné koupaliště. Před areálem mají řidiči k dispozici malé parkoviště, auta pak také mohou zaparkovat v přilehlých uličkách. Za vstup dospělí zaplatí příznivou cenu čtyřicet korun, děti do výšky sto padesáti centimetrů o polovinu méně. Od sedmnácté hodiny pak pro všechny platí snížené vstupné.

Celý areál je relativně velký. Díky všudypřítomným lavičkám roztroušeným mezi opalujícími se lidmi na nás působil trochu jako park.

Z jedné strany ho ohraničuje stará budova se dvěma dveřmi označenými jako šatna. Uvnitř na nás sice konečně čekaly židličky, na které jsme si mohli při převlékání sednout. Jinak však místnosti působily nevzhledně a zasloužily by renovaci. Minimálně by měli pracovníci plovárny přemalovat posprejované zdi a dveře a uklidit špinavou podlahu. Dalším nešvarem bylo přilehlé ohniště, které bylo v době naší návštěvy z nějakého důvodu zaházené odpadky.

Samotný areál a plocha na opalování naproti tomu působí mnohem lepším dojmem. Trávník je posekaný, stromy nabízí dostatek stínu. Pro sportovce je tu připravené hřiště na beach volejbal, pro ostatní pak občerstvení. U bazénu je k dispozici několik sprch. Co chybělo byly sejfy na cennosti, hosté však mohou své hodnotné předměty svěřit plavčíkům na jejich stanovišti.

Vodní nádrže tu jsou dvě, odděluje je úzký pruh břehu. Do té mělčí s brouzdalištěm ústí klasická dětská skluzavka, která je neustále v obležení mladých. Po obvodu jsou rozestavěné lavičky pro rodiče, kteří z nich mohou dávat pozor na své ratolesti. Hlubší bazén pak nabízí dostatek prostoru pro plavce i skokany.

Voda v obou nádržích byla v době naší návštěvy čistá. Jediný problém jsme viděli v mělkém vodním brouzdališti kolem bazénu, které téměř vyschlo a hodně to v něm klouzalo.

Koupaliště ve Slaném není perfektní, avšak za příznivou cenu nabízí solidní koupání ve velkém bazénu a spoustu místa na opalování. Správci by se měli více zaměřit na úklid přilehlé budovy a ohniště.

Nepořádek však nezasahuje do prostoru pro opalování a obyčejného návštěvníka nijak neovlivní. Pro místní je slánská plovárna ideální lokalitou pro strávení odpočinkového odpoledne. Pro turisty pak je vhodným místem, kde se za výhodnou cenu osvěžit při návštěvě královského města Slaného.

Autor: Tadeáš Burger