„Mezinárodní Den stromů je v úterý 20. října. Akci se snažíme vždy směrovat k nejbližšímu víkendu a pokaždé se koná na mrákavské naučné stezce," vyjádřila se pořadatelka Lucie Tučková, vedoucí a oddílový hospodář.

Na trase bylo rozmístěno osm úkolů, k nimž příchozí dostali na startu pracovní listy. „Dále lidé potkávali stanoviště s kontrolami. Na jednom si mohli vyrobit z šišek zvířátka, jinde se zase dozvěděli o státech, které mají ve své vlajce strom," dodala Lucie Tučková.

Na třetí stanovišti se děti dozvěděly o fotosyntéze. „Na obrázku bylo znázorněno, jak strom nasaje vodu a jak to všechno dohromady funguje. Pro menší děti to byla většinou novinka, ale překvapil mě klučina z druhé třídy z Montessori školy, který fotosyntézu sám popsal a ještě přesně věděl, co má jaký chemický vzorec," řekla Magdaléna Krupičková, která měla toto stanoviště na starosti.

V cíli si mohl každý účastník vybrat nějakou odměnu, například ekologickou stolní hru, plakáty, samolepky, časopisy či klíčenky.

Turistický oddíl Roháči sídlí v klubu Spirála

Lucie Tučková je nejen pořadatelka už devátého Dne stromů, ale zároveň v turistickém oddíle Roháči Kladno působí jako vedoucí a oddílový hospodář. Kladenskému deníku tak odpověděla na pár otázek týkající se právě oddílu Roháči.

Kde se lidé mohou dozvědět o činnosti Roháčů, popřípadě do oddílu přihlásit své děti?
Máme webové a facebookové stránky, kde každý najde vše potřebné. Fungujeme pod volnočasovým střediskem Labyrint Kladno a sídlíme v klubu Spirála v Litevské ulici v Kladně. Čili nás mohou lidé kontaktovat také přes Labyrint. To je asi nejjednodušší.

Scházíte se pravidelně?
Scházíme se jednou za měsíc kompletně celý oddíl. To je vždy první čtvrtek v měsíci. Jednou týdně se pak schází jednotlivé družiny, do nichž jsou děti rozděleny podle věku. Letos máme tři družiny.

Jakou nejbližší akci ještě letos pořádají Roháči?
V sobotu 7. listopadu pořádáme výlet do pražské zoologické zahrady. Na webu a facebooku zájemci najdou podrobnější informace, třeba časy odjezdu a tak dále.