Stejně jako na předchozích jednáních o garážovém domě bylo i tentokrát setkání emotivní. Výsledkem je ovšem vzácná shoda napříč politickým spektrem.

Kvůli tomu, že plně automatizovaná šestipodlažní garážová budova pro 149 aut, se jeví předražená, jelikož dodavatel technologie společnost Koma Industry údajně nedodržela vysoutěžené podmínky, jsou Slaňáci odhodláni dovést záležitost před soud.

Buď vrátí firmě její technologii a nebo budou požadovat slevu minimálně 25 milionů korun.

Kvůli složitosti případu, který odstartoval už v roce 2009, se proto zastupitelé sešli znovu po více než měsíci ve slánském Grandu.

Přestože podle poslance Ladislava Pěšky (KSČM) dostali všichni kolegové zastupitelé ve středu na stůl poněkud zavádějící materiál zkreslující fakta o parkovacím domě, podařilo se nakonec dojít po čtyřech hodinách ke shodě, když zvedli ruku pro posun v řešení problému s parkovacím domem všichni.

Výsledkem je pětičlenný výbor. Ve spolupráci s právní kanceláří připraví návrh na zneplatnění smlouvy s firmou Koma a návrhy řešení dá zastupitelstvu do 18. prosince. Z rozpočtu pro rok 2014 bude pro soudní výlohy vyhrazena částka dva miliony korun.

Ze záříjového zasedání

Tématu garážového domu, kde parkuje hrstka řidičů, se věnovali zastupitelé už v uplynulých týdnech. Déle než tři hodiny se tehdy dohadovali o tom, zda smlouva, respektive její dodatky, podepsané starostou Ivo Rubíkem (ODS), jsou platné a město nezaplatí za stavbu ve finále více, než musí.

Starosta Rubík, který je pod smlouvou podepsán, je od počátku přesvědčen, že postupoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a nezpůsobil nic, čím by městu vědomě a záměrně škodil.

Nejen zástupci opozice, ale i koaliční poslanci, stejně jako občané města, kteří v Grandu promluvili, trvají na tom, že dodatky ke smlouvě na dům i tak nejsou v pořádku.

Případem se proto začal před časem zabývat i Úřad pro kontrolu hospodářské soutěže (ÚHOS). Pro lidi je nepochopitelné, že se pravidla hry měnila za pochodu. Mnohé zarazil i fakt, že město odeslalo k prověrce na ÚHOS originály podkladů ke stavbě, aniž by existovaly ověřené kopie. V ruce tedy nemají Slaňáci nyní vůbec nic.

Odpůrcům domu více než to však vadí, že jeho zhotovitel firma Koma Industry vysoutěžila sice ideální podmínky, které se ale v průběhu stavby měnily. Nejen, že narostla konečná cena, ale nastala i řada technických problémů a hlavně se prodloužily časy pro zaparkování či vyparkování aut.

Řidič tak může vozidlo dostat ven z garážového domu místo původních slibovaných 45 vteřin v intervalu od 3:17 minut až za minut šest.To se pochopitelně lidem nelíbí.

Zastupitel Ladislav Peška (KSČM) už v září upozornil, že lhůta pro promlčení možnosti rozporovat neplatné uzavření smlouvy s firmou Koma je tříletá. „Doba uplyne v lednu 2014."