V plánu je vybudování takzvaných startovacích bytů pro mladé, zřízení ubytování ve vytipovaných lokalitách, kde budou moci žít velmi chudí lidé, stejně jako podání pomocné ruky těm, kteří se ocitli například v dluhové pasti či den ze dne bez přístřeší.

Vedení města v této snaze aktivně pomůže Agentura pro sociální začleňování, s níž navázalo Slaný před nedávnem spolupráci.

„Je to sice běh na dlouhou trať, ale měl by přinést ovoce,“ řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci ředitel vládní Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček.

Takzvané Lokální partnerství složené ze zástupců obcí, neziskových organizací, škol, úřadů, zaměstnavatelů, policie a dalších, kteří se podílejí na sociálním začleňování, pomůže městu sestavit strategický plán a zajistit finance pro jeho naplnění. Ty budou získávány převážně z dotačních titulů Evropské unie.

„Přínos by se neměl týkat jen lidí z vyloučených lokalit, ale měli by ho pocítit všichni obyvatelé města,“ dodal Martin Šimáček.

Z různých dotací by město na projekt mělo v příštích letech čerpat desítky milionů korun. Agentura působí ve Slaném od letošního července. „Začíná se dařit spolupráce všech zúčastněných. Dříve se jednalo spíše o nahodilou činnost,“ uvedl lokální konzultant agentury Michal Kratochvíl.

Ve Slaném žije ve vyloučených lokalitách více než 300 lidí, ale kolika z nich se podaří pomoci, zatím lze jen odhadovat. Podle Kratochvíla také bude záležet na motivaci klientů.

Nový trend

Proces začleňování už je nastartovaný mimo jiné prací dvou romských preventistů kriminality, kteří působí v sociálně vyloučených lokalitách. Přitom za vedení bývalého starosty Ivo Rubíka (ODS), který zemřel loni v listopadu, bylo Slaný v sociálních otázkách velmi nesmlouvavé. Názor současného starosty Martina Hrabánka (ODS) je od jeho předchůdce

tedy odlišný.

Ve středních Čechách nově Agentura pro sociální začleňování působí kromě Slaného také v Kralupech nad Vltavou a Příbrami. Aktivity většinou přesahují hranici měst, ale týká se i okolních obcí, kterým by později Slaný mohlo pomoci s koordinací začleňovacího procesu.

„To ale neznamená, že sociální služby budou do města lákat další lidi z vyloučených lokalit,“ konstatoval Šimáček.

„Jsem rád, že jsme spolupráci s agenturou navázali. 
Jsem rád, že přišel někdo, kdo ví, jak se to dělá a má zkušenosti z jiných míst,“ řekl včera starosta Slaného Martin Hrabánek.

K problematice dodal, že věří navíc i v přísnost nově nastaveného systému i v to, že lidé, kteří nebudou ochotni splňovat podmínky nastavené městem a agenturou, budou sami z města odcházet.

Dodal také, že Slaný nechce rozšiřovat kapacitu nejlevnějšího bydlení. Naopak město hodlá vytvořit sociální bydlení různých standardů a kategorií, dle možná a přístupu potřebných.

Co na to opozice?


Na dotaz, jak se spolupráce s agenturou zamlouvá současné opozici či volebním kandidátům, odpověděli dotázaní Kladenskému deníku následovně: „My jako opozice nevíme nic. Pouze jsme dostali informaci, že město podepsalo nějakou smlouvu. Zaráží mě jediná věc, jako zastupitelé o tom nemáme více informací.

Pokud si dobře pamatuji, nikdy se na zastupitelstvu spolupráce s agenturou neprojednávala. Jsme tudíž postaveni před hotovou věc. Je dobře, když se na sociální problematiku někdo specializuje, kdo má naplňovat vizi státu.

Určitě by ale bylo správné, aby se to projednalo s městem na všech úrovních a s dostatečným předstihem a ne týden před volbami. To se mi nelíbí,“ řekl opoziční zastupitel Ladislav Peška (KSČM).

Jeho tvrzení podporuje i Pavel Zlámal, jenž kandiduje ve volbách za hnutí ANO 2011. Přesto je zajedno s vedením radnice, že je potřeba pomáhat lidem, kteří mají ambici jít nahoru. Na druhé straně je proti sociálním polštářům, které mnozí jen zneužívají.

To, že se v minulosti o agentuře už hovořilo připouští například koaliční zastupitel Ladislav Schneider (ODS): „Žádná velká jednání se ale

kvůli tomu nekonala. Každý krok směrem k potřebám občanů přesto vítám,“ vyjádřil se zastupitel.

Zda slibně nastartovaná spolupráce agentury bude mít i po volbách pokračování, ukáže až jejich výsledek. Jak přiznal ředitel Martin Šimáček, nezájem Slaňáků by pochopitelně nastavené podmínky zkomplikoval.