Veřejné projednání návrhů jednotlivců se uskuteční už tento měsíc. V červnu slánská radnice navržené projekty zkontroluje a na konci měsíce připraví veřejnou prezentaci. O vítězi rozhodnou sami občané, nikoli zastupitelé.

Ilustrační foto.
Za psy u rodinných domů majitelé ušetří

Finanční rozpětí pro jeden projekt bude minimálně 50 tisíc korun a maximálně půl milionu korun. Slaný se k tomuto kroku rozhodlo po vzoru středočeských Říčan u Prahy. Tam mají pro tyto účely vyčleněnu částku pětkrát vyšší. Říčanští přednesli celkem devatenáct návrhů, mezi kterými je například vybudování stání pro bicykly u vlakového nádraží. Participativní rozpočty si vyzkoušeli například také občané Mnichovic u Prahy, kde za peníze zakoupili například defibrilátory pro město a letos akci poprvé spustí také v Sadské na Nymbursku, kde dostanou lidé k dispozici 220 tisíc korun.

Oslavy Dne vítězství ve Slaném.
V Kladně a Slaném si připomněli 72. výročí od konce druhé světové války

Obdobu participativního rozpočtu připravila radnice ve Slaném také pro školáky, kde mohou žáci podávat svoje vlastní návrhy. V banku mají pro tyto účely vyčleněných 20 tisíc korun. Všechny tři základní školy ve městě navštívil osobně starosta Martin Hrabánek, který se školáky diskutoval o jejich návrzích.