Ředitelka knihovny Zoja Kučerová přišla s nápadem proto, aby zařízení bylo schopno vyhovět všem, kteří mají například náročnou pracovní dobu a ani prodloužené hodiny knihovny jim nestačí.

Slavnostní odhalení schránky na knihy se uskutečnilo na Masarykově náměstí, kde před tamní cukrárnou je nyní její pevné místo.

„Bibliobox je skvělá věc. Při prvním výběru nám čtenáři vrátili hned 19 knih, které můžeme neprodleně vrátit do fondu. Kdyby to tak fungovalo i nadále, budeme spokojeni,“ pochvaluje si ředitelka. Pokud má někdo upomínku, vyřídí ji s ním následně při návštěvě knihovny.

Po velkém nadšení přišlo ale bohužel i první zklamání. Při dalším výběru odhalil bibliobox nechutný obsah. Místo knížek našly knihovnice na dně schránky čtyři zavařovačky s červenou řepou, krabici od mléka, reklamní letáky, sedák z cukrárny a sáček od jídla.

„Jsem z toho velmi zklamaná, kdo takovou věc může udělat. Neumím si představit, jakou škodu by nám dotyčný člověk způsobil, kdyby tam byly knihy. Pokusíme se vymyslet řešení, například opatřit místo kamerou,“ řekla Zoja Kučerová.

Podle svých slov se ještě před zakoupením biblioboxu informovala v městech, kde schránku mají, jaké jsou jejich zkušenosti. „Všude, kam jsem volala, pěli jen samou chválu, proto jsme do toho šli. Jak mi potvrdil i jejich výrobce Jindřich Vobora, za osm let, co schránky vyrábějí, se s žádnou takovou nesetkali,“ doplnila ředitelka.

Jak popsala, vracení knih do plechové schránky je velmi opatrné. Bibliobox je vybaven několikakomorovým systémem, aby se knihy na dno bedny dostaly bez poškození. V cíli dopadnou do měkkého. Na dně molitanový polštářek.

Nabízí se, aby návratový box byl umístěn spíše než na náměstí přímo u vstupu do knihovny, s tím ale mají problém památkáři, poněvadž kovová bedna nekoresponduje s historickým rázem budovy.