Na stavbě obchvatu města Slaného se má začít pracovat v polovině příštího roku. Na práce už je vypsaný tendr. Zbývá dořešit odvolání proti vyvlastnění dvou pozemků. Sdělil to mluvčí Ředitelství silnic 
a dálnic (ŘSD) Jan Studecký. Předpokládaná cena třináctikilometrové silnice přesáhne jednu miliardu korun. Součástí projektu jsou dvě mimoúrovňové křižovatky
a deset mostů.

Jako obchvat města bude sloužit nový úsek silnice 16 mezi Slaným a Velvary. Po získání všech pozemků pro stavbu může být vydáno stavební povolení.

„V rámci majetkové přípravy stavby I/16 Slaný-Velvary je třeba dořešit poslední dva pozemky, jejichž majitel se odvolal proti vyvlastnění,“ uvedl Studecký.

Kvůli výskytu vzácného brouka páchníka hnědého byl projekt prověřen úřady dohlížejícími na životního prostředí. Lokalitu Slánsko-Byšeňský potok, kde se brouk vyskytuje, by stavba neměla ohrozit.

Vláda projednala celkem sedm veřejných zakázek na stavbu dálnic a obchvatů měst za téměř 17 miliard korun. Největším projektem je novostavba více než deseti kilometrů dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem za 7,9 miliardy korun.

Kromě D1 u Přerova předloží ministerstvo dopravy ke schválení parametry k zakázkám na výstavbu dvou etap obchvatu Frýdku Místku v hodnotě 1,7 miliardy korun a 2,9 miliardy korun.

Mezi větší zakázky v uvedeném balíku stavebních prací pak patří i oprava dálnice D1 v úseku mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi za 1,7 miliardy korun nebo přeložka 13 kilometrů silnice I/16 Slaný Velvary za 1,45 miliardy korun. Dále se bude kabinet zabývat zakázkou na výstavbu části brněnského okruhu v hodnotě 400 milionů korun a obchvatu Otrokovic za 795 milionů korun.