Přestože je tato architektonická chlouba Slaňáků už řadu let soukromým majetkem turecké společnosti, místní mají o osud této jedinečné stavby, velké obavy. Zchátralý areál utváří nejen průmyslová část, ale i takzvaný zámeček a park. Turci však namísto toho, aby usilovali o záchranu objektů, se rozhodli jít cestou demolice a jejich představa je od místních poněkud odlišná.

Do problematiky se proto na sklonku uplynulého roku vložila Společnost patriotů Slaného, kteří se společně s úředníky města pokusili oslovit ministerstvo kultury, zda by mohl být alespoň zámeček zapsán na seznam kulturních památek a ušetřen bourání.

Tímto se podařilo rozhodnutí o demolici zámečku oddálit. Přesto Slaňáci dodnes ladnou odpověď z ministerstva neobdrželi.

Objekt připomínající svým vzhledem zámek Hlubokou zatím stojí. Otázkou je, jak dlouho. Podle stavebního úřadu je v západním traktu areálu demolice povolena. Týká se to fabriky právě v těch místech, kde se zeď zřítila. Sutiny odklízeli včera narychlo pracovníci technických služeb.