Slaný vede koalice pěti stran, ANO 2011, ČSSD, Unie pro sport a zdraví, Naše město a Strana svobodných občanů. Mají 16 mandátů v 27 členném zastupitelstvu.

Slánští zastupitelé se minulý týden ve středu dohodli, že město bude mít dva místostarosty, neuvolněným místostarostou byl zvolen Pavel Zlámal, uvolněného nezvolili a po téměř pěti hodinách hodinách jednání přerušili. Unie pro sport a zdraví a ANO mají v radě po dvou křeslech, po jednom radním mají ČSSD, Strana svobodných občanů a Naše město.

Zastupitelé v pátek 14. listopadu schválili změnu usnesení, a to, že město bude mít jednoho neuvolněného místostarostu, aby podle volebního řádu mohli pokračovat ve volbě radních.

Volební řád uvádí, že pokud nebyl místostarosta zvolen, tak ho lze znovu volit až na příštím jednání zastupitelstva, tedy nikoliv na pokračování přerušeného jednání.

„Proto jsme dnes museli přistoupit ke změně usnesení, ale na příštím řádném jednání zastupitelstva bychom uvolněného místostarostu zvolit měli," uvedl starosta, který už má podle svého vyjádření dva možné kandidáty.

Na místo zastupitele rezignovala Michaela Seghmanová (Unie pro sport a zdraví), nahradil ji právník Tomáš Richtr. Milan Grohmann (ODS), který na minulém jednání ohlásil složení mandátu a pozastavení členství v ODS, nerezignoval, ale o pozastavení členství požádal. Od 14. listopadu už zasedl do křídla s koalicí.

„Myslím, že výkon mého mandátu může být pořád shodný s tím, jak by si ho představoval volič ODS. Nepovažuji se za přeběhlíka," řekl Kladenskému deníku Grohmann, který měl původně nabídku koalice stát se místostarostou, ale po nátlaku spolustraníků to nepřijal.

Ve Slaném vyhrálo volby hnutí ANO s pěti zastupiteli, sociální demokraté získali tři mandáty, stejně tak Naše město a Unie pro sport a zdraví, Strana svobodných občanů má dvě křesla.

V opozici skončí občanští demokraté se čtyřmi mandáty, Volba pro Slaný se třemi zastupiteli a Občané města Slaného se dvěma. Dva mandáty získalo Sdružení KDU-ČSL, SZ, NK.

Radními pro nadcházející období se ve Slaném stali: Tomáš Drholec (BEZPP Unie pro sport a zdraví), Jakub Heřman (BEZPP Unie pro sport a zdraví), Jiří Hůla (Svobodní), Ladislav Peška (KSČM), Jiří Zíma (BEZPP ANO).

Co se týká vedení slánského mětského úřadu, ten je v současné chvíli bez tajemníka a bez právníka, což značně komplikuje chod samosprávy.