Veřejnost ve Slaném se může díky nově spuštěnému projektu sama aktivně zapojovat do dění a lidé mohou svým vlastním přičiněním pomoci tvář města měnit k lepšímu.

„V rámci otevřeného a vstřícného přístupu úřadu vůči občanům se město Slaný zapojilo do systému Lepší místo. Tento systém eviduje jednotlivé tipy – návrhy, připomínky, závady a požadavky od občanů, a umožňuje předávat úkoly příslušným odborům nebo úředníkům.

Celkově tedy napomáhá k rychlejšímu zaznamenání a vyřešení problému," říká mluvčí slánského městského úřadu a zároveň koordinátorka projektu pro Slaný, Lucie Krčková.

Pro fungování Lepšího místa je klíčová aplikace pro mobily či tablety. Přistupovat k ní může kdokoli 
i z počítače. Aplikace je zdarma. V praxi to znamená, že člověk zahlédne například na procházce černou skládku, vyfotí ji mobilem okamžitě pošle konkrétnímu úředníkovi.

Jak zjistil Kladenský deník, službu si Slaňáci od počátku oblíbili a úředníky denně zásobují svými podněty. V Bienerově ulici například chtějí lidé vyznačit přechod pro chodce, v městské části Dolín by se rádi dočkali zlepšení cest, na Pražském předměstí zase jiný občan poukazuje na nebezpečné místo na silnici, kam děti často vbíhají za míčem.

Místní by rádi na komunikaci viděli zpomalovací prahy. „Díky tomu, že se o problému dozví úředník neprodleně, vše se urychlí a problém může být v některých případech vyřešen ještě i ve stejný den, kdy na něj občan upozornil," dodává Krčková.