Má také přislíbené přidělení evropské dotace, která by měla pokrýt větší část nákladů. Práce na modernizaci začnou nejdříve na konci roku či na začátku roku příštího," řekl starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS).

„Vypracování projektu bude stát necelých 1,3 milionu korun," uvedl Hrabánek. Přesnou částku, kolik bude oprava stát, zjistí město až bude připravena dokumentace a také podle výsledků tendru na zhotovení prací. Vypsání tohoto tendru a výběr firmy chce radnice stihnout ještě na podzim.

Dřívější vedení města plánovalo ukončení smlouvy s vodárnami, které čistírnu provozují, na konec letošního roku. Nynější vedení radnice to ale považovalo za nevýhodné, proto smlouva trvá.

Kdyby město vodárnám smlouvu vypovědělo a začalo čistírnu provozovat samo, muselo by investovat do nákupu techniky, vybavení a nemovitostí i pracovníků a nemá zatím zpracované znalecké posudky, zda by se se všemi investicemi provozování čistírny vyplatilo.

Kapacita čistírny činí 10 tisíc obyvatel, zvýšit se má na 16 tisíc obyvatel, což znamená dostatečnou rezervu i pro případný rozvoj města. Oprava čistírny měla být zahájena už v roce 2014, ale kvůli dotačním podmínkám ji město muselo odložit.

Původně měla být vyšší i její kapacita, ale protože se snížila spotřeba vody na jednoho obyvatele, nebude třeba její kapacitu tak zvyšovat. Slaný má kolem 15 tisíc obyvatel.