Budování celého systému chce radnice zahájit ještě na podzim a vše má být dokončeno ještě letos. Celkové náklady přijdou na více jak sedm milionů korun. Část nákladů bude hrazena z dotace, kterou se městu podařilo získat. I díky tomu se do budování systému mohou pustit, potvrdil to starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS).

Podle Hrabánka nechá díky dotaci zpracovat město povodňový plán pro všech dvaapadesát obcí, které spadají do správy Slaného. Některé obce povodňový plán dodnes postrádají. Pro všechny tak bude vytvořený nový a v digitální podobě. Kromě toho budou vodní toky opatřeny čidly, která upozorní na změnu průtoku.

Útočník Roman Bednář.
Lhota nemá dost. Přivedla i Romana Bednáře!
Festival Okoř 2017.
Louka pod Okoří přilákala na festival tisíce návštěvníků


Jak zdůraznil starosta Hrabánek, vůbec nejdůležitější složkou systému je pro místní výše zmíněný varovný systém, jehož pořízením získá Slaný tři stovky zcela nových hlásičů. Ty budou napojeny jak na městský úřad, tak městkou policii i hasičskou stanici. Bonusem bude i možnost zasílání varovných SMS zpráv jednotlivým obyvatelům.


Nový varovný systém chystají vybudovat v příštím roce například také v Mělníku. Město na soutoku Labe s Vltavou za něj zaplatí deset milionů korun.