Bývalý průmyslový areál v Ouvalově ulici srovnala sanační firma na podzim se zemí. Vzniklá proluka nabízí z této strany nebývalý pohled na sídliště v Šultysově a Vítězné ulici.

Ticho po pěšině

Přestože je vše podle plánu připraveno tak, aby developer mohl neprodleně začít s výstavbou slibovaného obchodního centra, zdá se, že je ticho po pěšině. Nikde žádný pohyb. Nikde ani náznak toho, že by se na placu něco dělo.

Podle informací, které mají Slaňáci déle než dva roky, by přitom na rozloze zhruba dvou hektarů mělo vyrůst nákupní centrum. Kladenský deník, jenž dění sleduje od počátku, proto opakovaně kontaktoval developera vsetínskou společnost Fastav, jak se situace aktuálně vyvíjí.

Ani po sérii telefonátů jsme ale nebyli úspěšní. Asistentka společnosti Daniela Grofová pokaždé sdělila, že jednatel firmy Lubomír Květoň je velmi zaneprázdněn, na služební cestě, a nebo nepřítomen. Za půl roku se s ním nepodařilo spojit. Přestože vsetínská společnost příliš nekomunikuje, aktivitu by měla ve vlastním zájmu projevit co nejdříve.

Už je na čase

Zákon hovoří jasně. Vlastníkům pozemků povolovali ve Slaném před časem vybudování obchodního centra, ale ani úředníci netuší pro jakou společnost. Developer má pouze vydané územní rozhodnutí na umístění stavby, které platí dva roky.

„V těchto dvou letech by měli vyjednat stavební povolení, a nebo územní rozhodnutí prodloužit. To bylo vydáno v srpnu 2013. Vlastníci musí do srpna 2015 zažádat o stavební povolení na některou z plánovaných staveb a nebo musí požádat o prodloužení platnosti územního rozhodnutí," řekla vedoucí stavebního úřadu ve Slaném Lenka Horáčková.

Stavba obchoďáku je od počátku podmíněna výstavbou kruhového objezdu na křižovatce ulic Žižkovy a Záfortenské, kde v těsném sousedství stávající hvězdicové kotelny vznikne i velkokapacitní parkoviště.

Jaký obchoďák bude tedy v Ouvalově ulici stát, je stále nezodpovězenou otázkou.

Tesco nebo jiný obchoďák?

Dlouhodobá šuškanda šířící se po městě hovoří o tom, že to má být Tesco. Dodnes to však nikdo oficiálně nepotvrdil. Kvůli tomu, že jmenovaná společnost například v severních Čechách z důvodu silného konkurenčního prostředí hypermarket zavírá a stejně tak na jiném místě v republice, je otázkou, zda není podnikatelský záměr developerů dnes už docela jiný.

Oslovili jsme proto přímo společnost Tesco, zda skutečně chystá ve Slaném nějaké prodejní centrum. Odpověď zní následovně: „Jsme ve fázi interního projednání a zároveň jednáme i s developerem. Z toho důvodu nebudeme aktuální situaci komentovat," sdělil manažer externí komunikace společnosti Václav Koukolíček.

Otázkou je také to, jestli zhruba patnáctitisícové Slaný vůbec další obchoďák potřebuje či nikoli. V lokalitě už nyní stojí tři nákupní centra, což může napomoci spíše k likvidaci místních drobných podnikatelů.

Na druhé straně je evidentní, že lidé mají zájem stále nakupovat. Parkoviště slánských nákupních center totiž praskají přes den trvale ve švech a stejně tak jsou soustavně dlouhé fronty u pokladen.