Na pondělním jednání verdikt nepadl. Soud proto nechá zpracovat znalecký posudek, který by měl pomoci rozhodnout.

Sochař Hampl se s lidickým památníkem soudí, protože v roce 2008 byla bez jeho svolení změněna informační deska u pomníku, na které už nadále nebyl uveden jako spoluautor. Podal proto žalobu na ochranu svých autorských práv a požaduje, aby Památník Lidice desku vyměnil.

Středočeský soud sice již jednou sochaři za pravdu dal. Odvolací soud nicméně jeho verdikt zrušil s odůvodněním, že z žádného důkazu nevyplývá, že by Hampl ve vztahu k pomníku vyvíjel tvůrčí činnost.

„Zakopaný pes je asi v tom, jak kdo chápe tvůrčí činnost nebo svůj podíl při tvorbě. Domníváme se, že pan Hampl se tvůrčím způsobem nepodílel na vzniku sousoší," vysvětlil právní zástupce lidického památníku František Vyskočil. Podle něho by měl znalecký posudek určit, zda dílo nese takzvané silné znaky tvorby Uchytilové a zda je tedy jedinečné.

„Znalecký ústav je schopen posoudit na základě jiných prací paní Uchytilové, zda tyto silné znaky jiných děl jsou zastoupeny na lidické plastice," dodal právník. Pokud by tomu tak bylo a na díle by se nenašly znaky charakteristické pro tvorbu Hampla, znalci by podle něho museli Uchytilovou označit za jedinou autorku.