Vedení obce se rozhodlo pro vytvoření nového chodníku, který vyřeší obtížně schůdné místo u frekventované křižovatky. To se ale majiteli pozemku pod chodníkem nelíbí. Je přesvědčený, že se tím v jeho domě zvýší vlhkost a zhorší kvalita bydlení. Záměru proto brání mobilním zábradlím.

Jelikož se před soukromým domem v zatáčce nemohou kvůli zátarasům vytáčet autobusy, přestaly místem projíždět. Konkrétně linka 323 mezi Kolčí a pražským Veleslavínem.

Autobusy podle organizátora veřejné dopravy Ropid jezdí nyní přes Stehelčeves, Brandýsek a Třebusice. Kvůli neprůjezdnosti v Zákolanech neobsluhují spoje tři zastávky mezi Zákolany a Libochovičkami. „Přerušení linky mě velice zaskočilo. Máme v rodině jen jedno auto. Manželka je těhotná, jezdí denně na kontroly a k tomu vozíme dítě na příměstský tábor. Jízda do práce pro mě znamená jít na autobus pěšky do Okoře, což jsou čtyři kilometry,“ stěžuje si například David Uher z Kovár.

Tábor pro děti v Kačici pořádá místostarostka Daniela Veselská s dalšími vedoucími.
Zájem o příměstské tábory roste, fungují i na vesnicích

Chodník, který Zákolanští navrhují, je ideálním řešením problematické křižovatky. Část komunikace náleží Středočeskému kraji. „Je potřeba zajistit bezpečí řidičům i pěším jdoucím na vlak nebo autobus. Kvůli tomu, že vlastníkům pozemku - bratrům Vladimíru a Miloši Černým se návrh nezamlouvá, ho nemůžeme dokončit,“ vysvětluje starostka Zákolan Lucie Wittlichová. I kdyby chtěla obec jednat jinak, musí dodržet normy.

V čem je problém?

Nový chodník by před domem Miloše Černého zvýšil terén od osm centimetrů. A zde je kámen úrazu.

Návrh architekta počítá s odvodněním, drenáží i hydroizolací. Majitel domu je však nedůvěřivý a má obavy, že dešťová voda jeho dům podmáčí. Starostka tvrdí, že obavy jsou zbytečné. „Veškerá voda bude odvedena pod chodníkem a vlhkost se naopak sníží. Bohužel pan Černý tomu nevěří a rozhodl se projektu bránit. Přitom si neuvědomuje, že postavením zátarasů na veřejné prostranství porušuje zákon,“ zdůrazňuje starostka.

Kladenský deník oslovil také vlastníka pozemku. Ten se ale s novináři odmítá bavit. „Nic vám říkat nebudu, stejně to zmanipulujete,“ zvolal Miloš Černých přes plot a odešel.

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD a exministr zdravotnictví David Rath (na snímku z 7. října 2019)
Rath se zaplacení peněžitého trestu nevyhne. Soud mu druhou část nepromine

Jelikož je situace velice obtížná, o stanovisko žádají policisté i kladenský odbor dopravy. "O součinnost požádáme i našeho komunikačního inženýra," sdělila kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Do té doby patrně zátarasy z chodníku nikdo neodstraní a autobusy se na svou trasu nevrátí.