Jak řekl ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl, po dvou desetiletích, kdy štafeta běhala na trase Lidice – Ležáky nebo obráceným směrem, se poprvé sportovci vydali do zahraničí. V roce 2014 by měli absolvovat trasu Oradour sur Glane – Lidice - Ležáky.

Téměř 50 běžců a cyklistů urazilo z Ravensbrücku do Ležáků celkem 730 kilometrů. Organizátor štafety Jan Rýdl uvedl: „Po loňském prodloužení trasy do další zničené obce Javoříčko jsme se letos rozhodli uctít sportovním výkonem i úžasný útěk lidických žen z pochodu smrti celým územím Německa, jejich příchod do Nového Boru a první noc na našem území v České Lípě."

Účastníci se na trase až do Kralup nad Vltavou střídali. Do měst, která se k akci připojila,vbíhali běžci a na štafetový kolík si nechali navázat stuhu. Z Kralup pak štafeta pokračovala už bez cyklistů. Finišující úsek do Ležáků běžela světová rekordmanka Jarmila Kratochvílová.¨

„První stuhy už 
v Ravensbücku připojili zástupce naší ambasády v Berlíně, spolkových zemí Saska a Braniborska a Muzea Ravensbrück. Celá výprava také položila kytice v koncentračním táboře Sachsenhauzen, kde byl vězněn Josef Čapek a 1200 našich studentů," popsal část cesty Rýdlo s tím, že stuhy postupně přibývaly.

Kladno přivítalo běžeckou část štafety v sobotu odpoledne u sochy lidické ženy v sousedství gymnázia. Štafeta odsud zamířila do Lidic, kde účastníci položili kytici 
k hrobu zavražděných mužů.

Po navázání stuhy za obec Lidice se běžci vydali směrem do Prahy a Ležáků.