Motivační hudba, červenobílé pásky, stany v lanovém parku a na monitoru nápis: Ještě 24 hodin a u něj smajlík. Tak to vypadalo v sobotu pár minut před polednem na bruslařské dráze v areálu Sletiště. Do startu 24hodinového in-line maratonu zbývaly jen okamžiky.

Na start jediného takto dlouhého maratonu na kolečkových bruslích v České republice se postavilo 68 statečných. Účast byla rozdělena do několika kategorií. Odvážných jednotlivců, kteří budou kroužit celých čtyřiadvacet hodin, se přihlásilo deset. Účast byla možná také v párech, ty se zúčastnily tři. Týmy po tři až čtyřech členech jedou v kategorii ambice a varianta pohoda se skládá z pěti až šestičlenných družstev.
Mezi odvážnými bruslaři-jednotlivci bylo i několik žen.

Kateřina Kodadová jezdí na in-linech hodně, ale dvacet čtyři hodin v kuse ještě nejela.
„Této akce se zúčastním poprvé. Jsem trochu nervózní, jelikož nevím, co to se mnou udělá. Jsem zvědavá," řekla Kladenskému deníku  závodnice.

Ačkoliv je Kateřina z Družce, kladenskou dráhu zná velmi dobře. Navíc spoléhá na svou tajnou zbraň. „Ptala jsem se pořadatelů, zda mohu mít v uších dopink v podobě muziky. Na to spoléhám. Vůbec netuším, kolik bych mohla ujet kilometrů. Mým cílem je to přežít," dodala Kateřina Kodadová, kterou přišla k dráze podpořit rodina.

Další statečnou ženou, která se vydala na čtyřiadvacetihodinovou jízdu, byla Jitka Švejdová z Kladna. „Účastnila jsem se už všech ročníků, takže jsem tu popáté. Jela jsem všechny kategorie, kromě singlu, tak jsem ho chtěla zkusit. Uvidím, co to se mnou udělá. Něco natrénováno mám. Už jen aby vydrželo počasí, zdraví a hlavně záda. První krizi očekávám večer, kolem jedenácté a pak ráno, než se rozední. To bývá nejhorší. Po závodu jsem si raději vzala čtyři dny dovolenou. Hudbu nepotřebuji, pojedu s kamarády ve vláčku. Budeme si povídat," řekla bruslařka Jitka, která má  v závodě přezdívku Jitřenka.

Na obrazovkách všichni soutěžící viděli, kolik času zbývá do konce a za jak dlouho ujedou jedno kolo. Také počasí se zdálo být bruslařům nakloněno. Ovšem včera dopoledne začalo pršet. Déšť naštěstí nikomu nepřivodil žádné zranění, ale rozhodl o vítězi jedné z kategorií.

„Dva týmy z kategorie pohoda se téměř celý závod doháněly a přetahovaly o vítězství. Po dvaadvaceti hodinách začalo pršet a o pět okruhů vyhrálo techničtější družstvo. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby nezasáhl déšť," uvedla za organizátory Michaela Štáfková ze Sportovních areálů města Kladna (SAMK).
Další perličkou je, že v kategorii dvojic jely dva páry složené z dětí. Nejmladší závodníci tak bylo pouhých deset let. Tyto úžasné dvojice najely186 a172 kilometrů.

O jinou senzaci se postarala členka Dream Team Kladno, která odjela čtyřiadvacetihodinový maraton a poté v klidu odešla sehrát utkání v hokeji.

Výsledky: 

Jednotlivci:
Karel Jirák najel 861 kol, což je  482 km a 160 metrů.
Dvojice:
Tým Klokani ujeli 865 kol, tedy 484 km a 400 metrů
Ambice:
Družstvo Dream Team Kladno najeli 1075, což je 602 km.
Pohoda:
Po tuhém boji zvítězili o pouhých pět kol Pepíni Kladno s 1109 okruhy a 621 kilometry.