„Bezpečnost chodců a zejména dětí byla vždy prioritou městské policie. Proto usměrňujeme provoz na přechodech a hlídkujeme u základních škol v celém školním roce," řekl ředitel Městské policie Kladno Stanislav Procházka.

Kromě hlídek musí řidiči na frekventovaných silnicích počítat se zvýšenými kontrolami rychlosti.
„Strážníci budou měření provádět ráno i přes poledne, kdy bývá provoz, zejména v centru města, velice silný," doplnil Procházka.

Společně s žáky šli do školy také dopravní policisté, kteří se zapojili do celorepublikového preventivního projektu Zebra se za tebe nerozhlédne. Akce se koná každoročně v prvním týdnu školního roku a je zaměřena na dodržování pravidel bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

„Policisté oslovili školáky, s nimiž hovořili o bezpečném přecházení vozovky. Navštívili  žáky u základních škol v Kladně i přilehlých obcích, například 
v Kamenných Žehrovicích či Velké Dobré," uvedla policejní mluvčí Michaela Nováková. Všem osloveným dětem dali školní zápisníky s bezpečnostními radami.

Jako každý začátek školního roku obsadili také slánští strážníci všechny nejfrekventovanější přechody u škol i jinde ve městě. V těchto dnech hlídá v ulicích Slaného na přechodech celkem šest uniformovaných mužů a žen se zastavovacím terči.

„Strážníci stojí na přechodech od sedmi  do osmi hodin a poté ještě čekají na prvňáky vracející se ze školy. Pokyny městské policie řidiči respektují. Problém je někdy v rodičích, kteří přecházejí, kde se nesmí a nabádají k tomu děti. V takových případech jim strážníci domlouvají," řekl vedoucí Městské policie ve Slaném Pavel Štěpánek.

V pondělí už bude ve Slaném platit standardní postup a jako jindy v roce zůstanou obsazeny dva až tři přechody.