Úkolem strážníků bude dohlížet na dodržování pořádku a také hlídat majetek zdejších obyvatel. Ve Veltrusech totiž panují obavy z možného rabování opuštěných domů. „Mezi další úkoly hlídek pak bude strážit areál zdejšího zámku," řekl Kladenskému deníku ředitel Městské policie Kladno Stanislav Procházka.

Podle jeho slov nabídli Kladenští prvotně pomoc zatopeným Kralupům nad Vltavou, ty ji však akutně nepotřebovaly. Největší středočeské město pak reagovalo na veltruskou žádost o pomoc.

Podle kladenského primátora Dana Jiránka byla mezi oběma městy v pondělí ráno podepsána smlouva a v noci na středu už kladenští strážníci budou hlídkovat ve veltruských ulicích. Dojíždět sem budou podle potřeby až do odvolání.

Pomoc z Kladna obdržely také Kralupy nad Vltavou a jejich okolí, kam bylo v pondělí odesláno tisíc pytlů na stavění hrází. „Dále chystáme zapůjčení dvou elektrocentrál do Mělníka a jsme také připraveni zajistit pomoc při úklidu následků povodní. Kladenské firmy se nám už hlásí s nabídkami pomoci," konstatoval náměstek primátora Miroslav Bernášek.

Kladno je v neustálém kontaktu s obcemi z postižených oblastí a je připraveno pomáhat. Město je zároveň krizovým koordinátorem pro vesnice a jiná města ve svém správním obvodu. Proto řídí a poskytuje i pomoc jim.