Před několika dny dostal ředitel knihovny Jiří Mika ze Středočeského krajského úřadu dobrou zprávu: krajští radní potvrdili, že by chtěli tento projektový záměr realizovat s pomocí dotací.

„Rada již záměry schválila na přelomu srpna a září, nyní však již známe parametry jako je spoluúčast kraje ve výši deseti procent, a tak jsme mohli aktualizované projekty zařadit do zásobníku. Nový centrální depozitář pro Středočeskou vědeckou knihovnu vyřeší problematiku uchování knih a dalších tisků na 25 let," sdělil radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek.

Předběžná cena projektu je 121 milionů korun. „Současný stav je opravdu hodně složitý a nešťastný. Některé budovy jsou pro uskladnění knih zcela nevyhovující a v těchto prostorách se obtížně zajišťují vhodné podmínky pro uskladnění knihovního fondu. Dalším problémem je, že se svazky často pohybuje. Dokumenty se dováží na poměrně velkou vzdálenost. Každý den naše auto najde šestnáct kilometrů. Je to provozně náročné a není to vhodné ani pro stav knih," vyjádřil se ředitel knihovny Jiří Mika.

Část fondu je uskladněno přímo v budově knihovny, další jsou nad garážemi vedle hlavní budovy. Ostatní sklady se nachází mimo objekt. „Knihy máme v bývalé škole na Dříni. Tam sice nájem neplatíme, jelikož budovu vlastní kraj, ovšem podmínky jsou pro uskladnění knih naprosto nevyhovující. Dále jsou sklady v bývalé diskotéce Harlekýn v ulici Čes. armády, kde máme poměrně dost prostoru. Koncentrujeme tu výtisky časopisů a novin. Zde platíme nájem, stejně jako v naší někdejší pobočce na náměstí Sítná," vyjmenoval Jiří Mika některá místa, v nichž se nachází knihovní fond.

Pronajaté sklady jsou také v budově v Ocelárenské ulici a v objektu Bajkal v Holandské ulici v Kročehlavech. Část knihovního fondu se nachází také v ulici Železničářů. Tyto prostory vlastní kraj. 

Najít vhodné prostory je velký oříšek. Svazky v nehodném prostředí vlhnou a mohou i plesnivět. „Zažili jsme i situaci, kdy jsme se nastěhovali do nových prostor. Byli jsme tam zhruba půl roku, zjistili jsme, že to tam vlhne a museli jsme se vystěhovat," doplnil ředitel knihovny.

Že není knihovní fond na jednom místě, pociťují také čtenáři. Když si chtějí vypůjčit nějakou knihu, musí si pro ni někdy přijít až další den, jelikož se svazek nachází v některém z externích skladů. Vyřešení tohoto problému je také jeden z cílů vybudování centrálního depozitáře.

„Mezi dalšími záměry je zlevnění provozu a také vytvoření kvalitních podmínek pro uložení knihovního fondu. Ty jsou jasné stanovené normami. Pokud bude všechno pohromadě, budeme s knihami moci lépe pracovat a fond se více zpřístupní uživatelům. Navíc se zredukuje převážení dokumentů, čímž se nebudou knihy tolik ničit," vyjmenoval Mika hlavní přínosy projektu.

Další pozitivní změny přinese uvolnění v prostorách hlavní budovy knihovny, kde uskladnění svazků zabírá dost místa. „Kompletně využitá pro sklady je přístavba budovy pocházející ze 60. let. Ta je také v nevyhovujícím stavebním stavu. Ovšem zrekonstruovat ji budeme moci až z ní přesuneme knihy. Vyžití pak může jít různými směry. Například zde může být volný výběr, prostory pro veřejnost či studovna. Nutně také potřebujeme zřídit výtah do prvního podlaží. Zkrátka uvolněním prostoru se bude moci knihovna dále rozvíjet směrem k uživatelům," uzavřel ředitel Jiří Mika s tím, že pokud půjde všechno dobře, stavební práce by mohly začít v roce 2017.