„Na základnu do Bílichova už jezdím od roku 2005, ale děti na tábor sem jezdí už minimálně patnáct let," řekla Kladenskému deníku hlavní vedoucí Jiřina Hrnčířová.

Týdenní akce jsou určené pro děti od šesti do dvanácti let. „Pak už jsou velcí a jedou na čtrnáctidenní tábor. Tady je to vlastně takový přechodový stupínek k velkému táboru," dodala hlavní vedoucí. S táborem do Bílichova přijely dívky nejen ze Slaného, ale i například z Kladna, Příbrami či Ústí nad Labem. Pobyt dětem vždy zpříjemňuje oddílová hra.

„Ti, co tu byli před námi, měli téma Z pohádky do pohádky. My máme výtvarný tábor a námořnickou hru Cesta za pokladem. Ale hlavním bodem jsou výtvarky. Také chodíme na výlety, ovšem spíše do přírody. Civilizaci úplně vynecháváme," dodala Jiřina Hrnčířová s tím, že oblíbeným cílem výletů jsou bílichovské rybníky, studánka Královka, rozhledna u Líského či Hořešovice.

A jak se povedlo, že druhý turnus je ryze dámský? „Loni se poprvé povedlo, že byl oddíl jen z holek, i když se přihlásil jeden kluk. Po domluvě jsme ho dali na jiný turnus, protože by to pro něj asi nebylo ono. A letos se přihlásila už jen děvčata. S tím, že i všichni dospělí jsou ženy, čili vedoucí, praktikantky i paní kuchařka. Máme dámskou jízdu a muži sem mají povolený vstup pouze na údržbu a zásobování," podotkla s úsměvem hlavní vedoucí.

Alice Šafaříková Rezková je další vedoucí, i když jak sama říká, je spíše holka pro všechno a má na starosti výtvarnou složku tábora. „Každý den jsou dvě až tři výtvarky. Děti dělaly například moře na plátno strukturovací pastou a do něj tvořily z barev na sklo rybičky. Pak dělaly postavičky Kofuláčky na zbytky novin, z triček vytvořily chobotnice a dále děláme spoustu korálkování i drátkování. Také pracovaly na písmenkách z bavlny a kartonu. Dále jsme dostaly spoustu prkýnek na podpal, tak holky tvořily i na ně," vyjmenovala tvůrčí činnost vedoucí.

Pouze holčičí obsazení navíc výtvarné činnosti nahrává. „Děvčata jsou kreativnější a pečlivější. Kluci jsou rychlejší a má to jiný náboj," okomentovala Alice Šafaříková Rezková.

Ve středu děti dělaly kapsáře a rámečky. „Odvezou si domů fotku v rámečku, který si vyzdobí. Také budou mít na památku tričko s nápisem tábora, jménem a plachetnicí. V těch jsme se vyfotily a fotku si pak dají do svého rámečku," popsala středeční program.

Kromě výtvarných činností nezapomínají vedoucí a praktikantky ani na velkou Cestu za pokladem. „Vypluly jsme v pátek. Hru připravují Kája a Ála. Mají mnoho nápadů a vše perfektně promýšlejí. Navíc to umí skvěle s dětmi. Jsme takový pohodový tábor. Děti hrají divadlo, zpíváme u táboráku i při práci. Nesmím také zapomenout pochválit naší úžasnou paní kuchařku Světlanu Kopeckou, před kterou by Zdeněk Pohlreich zbledl závistí," doplnila Alice Šafaříková Rezková.