„Odborně proškolení tazatelé zde kontaktují 1282 domácností, z toho 540 bytů letos navštívíme poprvé," uvedla ředitelka krajské správy ČSÚ Monika Braunšveigová.

Nejvíce náhodně vybraných domácností v rámci regionu osloví tazatelé v okrese Kladno. Bude jich 194, z toho 70 nově. Zbývající část respondentů se šetření zúčastní opakovaně. Šetření je prováděno formou osobního rozhovoru. Tazatelé se respondentům prokazují novým průkazem. Jejich identitu je možné si ověřit na webových stránkách úřadu.

Také čtěte: Na doktora zaútočil se sekyrou v ruce, jen štěstím ho nezabil

Zjišťované údaje jsou anonymní.


Proč se průzkum dělá?

Cílem průzkumu je získat aktuální data pro hodnocení sociální a ekonomické situace obyvatel. „I když je účast vybraných domácností dobrovolná, většina z nich s námi ochotně spolupracuje. Velmi si toho vážíme, protože výsledky šetření jsou důležitým zdrojem informací pro hodnocení životní úrovně a příjmové situace domácností. Tato data jsou pak srovnatelná za 34 evropských států," sdělila předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Minulé výsledky

Šetření týkající se životních podmínek obyvatel se koná každoročně. Poslední dostupné údaje, z nichž jsou už zpracovány vybrané předběžné výsledky, se vztahují k roku 2016.

„Vyplývá z nich, že míra ohrožení příjmovou chudobou a sociálním vyloučením v České republice znovu mírně klesla, a na 13,3 procenta. Česko se tak stále řadí mezi evropské země s nejnižší úrovní tohoto ukazatele," konstatovala Michaela Brázdilová z oddělení sociálních šetření ČSÚ.

Podíl osob ohrožených příjmovou chudobou se podle předběžných údajů nezměnil. Zůstává na úrovni 9,7 procenta.


Průzkum ukázal, že ve Středočeském kraji jsou pro 24,8 procenta obyvatel velkou zátěží náklady spojené s jejich bydlením. Celkem 7,1 procenta lidí vychází jen s velkými obtížemi se svými příjmy. Z údajů vyplývá, že 22,3 procenta Středočechů neměla kvůli nedostatku peněz týdenní dovolenou mimo domov, 8,7 procenta jich ani obden nejí maso, protože na to nemají, 5,3 procenta žije kvůli šetření v nedostatečně vytápěných bytech a 31,7 procenta by si nemohlo dovolit zaplatit neočekávaný výdaj ve výši 9700 korun.

Nájemné, hypotéky a splátky z úvěrů jich ale za dotazované období nezaplatilo jen minimum.

Nepřehlédněte: Středočeský policejní ředitel Václav Kučera hostem pořadu K věci na Regionu

Definitivní výsledky šetření za rok 2016 budou mít statistici k dispozici letos v dubnu.