„Na výši vodného a stočného se dohodly VKM s provozní společností Středočeské vodárny (SVAS)," řekl Milan Volf, předseda představenstva VKM a primátor Kladna. „Považuji to za velký pokrok, neboť poprvé po delší době se cena vody nezvýší. Je to dobrá zpráva nejen pro Kladeňáky, ale i pro ostatní koncové odběratele Středočeských vodáren," konstatoval Volf.

Zároveň ocenil, že nastavená spolupráce vlastnické a provozní společnosti je prospěšná nejen jim, ale hlavně odběratelům. „Návrh SVAS nezvyšovat cenu vody, ale zvýšit nájemné o 5,6 procenta, umožní VKM pokračovat ve svých investičních akcích, jako je například rozsáhlá rekonstrukce čistírny odpadních vod ve Vrapicích nebo vodovodního přivaděče z Prahy na Kožovu horu," sdělil Milan Volf.

„Udržet sociálně únosnou cenu vodného a stočného je důležité pro náš region," prohlásil Ctirad Mikeš, člen představenstva VKM a starosta Mělníku. „Díky reorganizaci některých prací, optimalizaci provozu a vnitřními úsporami se podařilo Středočeským vodárnám udržet náklady na přijatelné úrovni a výsledkem toho je, že cena za vodu i při zvýšení nájemného se nezmění," podotkl Ctirad Mikeš.

S tímto názorem souhlasí další člen představenstva a starosta města Kralup nad Vltavou Petr Holeček. „Nelze však očekávat, že cena vodného a stočného zůstane v dalších letech na této úrovni. Vláda totiž uvažuje o zvýšení poplatku za odběr podzemní vody až čtyřnásobně, což se jistě promítne do ceny vody," tlumí nadšení Petr Holeček.

Středočeské vodárny jsou od prosince 2004 provozovatelem vodovodů a kanalizací v majetku obcí a měst, které se nachází na území bývalých okresů Mělník, Kladno, části Prahy východ a západ, Rakovnicka a Boleslavska. Společnost zásobuje pitnou vodou 230 tisíc obyvatel.