Autorem památníku z ušlechtilého kamene a skla je architekt Martin Zajíček rovněž ze Slaného. Jak popsal tvůrce, snažil se dát výtvoru punc sebevědomí, odolnosti, odvahy a důstojnosti. „Nechtěl jsem vytvořit pomník, nýbrž památník. Ne nabubřelý, ale veselý, optimistický.

Zvolil jsem jako motiv vítězný oblouk, což symbolizuje korpus z leštěné žuly. Nechybějí ani symboly všech čtyř perutí a letecký znak. Na skleněné desce pomníku jsou vyobrazeny také dva britské stíhací letouny Spitfire, které za války používaly RAF a letectva spojeneckých armád.

Sklo je voleno proto, aby vše bylo lehké, průzračné, čisté a bylo vidět skrz na oblohu," řekl Deníku architekt.

Přelet Gripenů

Slavnostní akce začala přeletem dvou letounů JAS-39 Gripen nad památníkem. Zúčastnili se jí váleční veteráni, vdovy po zesnulých letcích i další osobnosti, včetně manželky bývalého prezidenta Václava Havla, Dagmar Havlové, či náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře. Záštitu nad akcí převzal prezident republiky, který se z akce omluvil.

Vznik památníku finančně podpořily zejména soukromé firmy a kromě dalších subjektů, obec Toužetín, městská část Prahy 6 a Společnost patriotů Slaného. Pozvání přijal také kardinál Dominik Duka, jenž pomníku požehnal.

Požehnání památníku

„Kéž všemohoucí a milosrdný Bůh požehná paměti těch, kteří si zaslouží naši úctu. Kéž také ale nedá zapomenout nám, kteří si zde můžeme ve svobodě takto připomínat strašlivé události druhé světové války.

Setkáváme se na letišti, jehož název jako kdyby připomínal naši historii. Ruzyně letiště a věznice. Václav Havel vězeň a prezident země, která po čtyřech desetiletích přímé i nepřímé okupace dosáhla své suverenity a svobody. Žehnám této zemi a žehnám těm, kteří nezapomínají a kteří vědí, že je zapotřebí si pamatovat," uzavřel kardinál Dominik Duka.

Závěrem byli významní hosté přizváni k občerstvení v letištní hale a obdrželi, mimo jiné, i pamětní listy.