Rodinná poradna ve Slaném působí ve Wilsonově ulici a jedná se o jedinou poradnu na slánsku nabízející základní služby bezplatně. Poskytování odborného poradenství je určeno pro rodiny, páry nebo i jednotlivce starší 16 ti let, kteří prožívají rodinnou krizi nebo pociťují problémy v některé oblasti svého života. Rozsah a forma spolupráce se vždy stanovuje s ohledem na konkrétní potřebu daného člověka a pomoc je možné využít i anonymně. Návštěvníci poradny jsou lidé všech věkových skupin, pocházející z různých sociálních i kulturních prostředí. Nejčastěji se zde řeší problémy vztahové, mezigenerační, komunikační nebo také výchovné otázky. Ročně zde uskuteční průměrně až 1 500 intervencí.

Oblastní nemocnice Kladno
Kraj pošle do kladenské nemocnice miliony


Služba rané péče se zaměřuje na podporu dětí do 7 let se zdravotním postižením či jiným znevýhodněním a snaží se zejména o podporu celé rodiny daného dítěte. Služba působí ve všech krajích České republice. Jako jediní v republice poskytují v Kolpingově rodině ranou péči rodinám pečujícím o dítě se vzácným nervosvalovým onemocněním, převážně s diagnózou spinální muskulární atrofie a Duchennova muskulární dystrofie. Jedná se o velmi závažné, život zkracující onemocnění. Děti postupně ztrácejí schopnost pohybu, jejich intelekt však není zasažen. Základem rané péče jsou konzultace v rodinách. Každá rodina má svého poradce, který jí poskytuje odborné poradenství, pomáhá při jednání s úřady nebo zprostředkovává kontakty na další odborníky. Velmi důležité je též sdílení zkušeností mezi rodinami se stejným osudem, proto Kolpingova rodina Smečno pořádá celou řadu pobytových akcí, kde tyto rodiny načerpají cenné informace a mohou sdílet své zkušenosti.


U příležitosti oslav 15. narozenin Rodinné poradny Slaný a 10. narozenin rané péče se Kolpingova rodina Smečno rozhodla uspořádat Pohádkové odpoledne – zábavnou akci v maskách pro rodiny s dětmi, která se se uskuteční v sobotu 1. července od 14 do 18 hodin na hřišti Kocour ve Slaném na sadech. Všichni jsou srdečně zváni. Užijí si spoustu legrace i přátelského setkání.

Ilustrační foto
Ahoj! Před plavbou míří vodáci do půjčoven

Jaroslava Vaculová