Rodičům, kteří své povinnosti nedostojí, přitom hrozí nemalá pokuta ve výši pěti tisíc korun. Jak řekla mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková, rodiče dětí, kteří se svými potomky nedorazili už ani v zimě k zápisu, obeslali následně dvěma dopisy. Pokud se rodina přestěhuje nebo žije například na ubytovně, je pro úředníky velice složité jim korespondenci doručit a dotyčné dohledat. V každém případě jsou rodiče či zákonní zástupci povinni jakoukoli změnu hlásit na školském úřadu. I to, jestli využívají například možnosti vzdělávat dítě v soukromé škole nebo doma. 

V době zápisů k povinnému předškolnímu vzdělávání nepřišli v Kladně rodiče zhruba 105 pětiletých dětí. Zákonní zástupci byli proto písemně požádání o informaci, zda jejich děti budou plnit povinnost předškolního vzdělávání v jiné škole, zapsané v rejstříku škol, nebo zvolí docházku jiným způsobem (individuální vzdělávání, vzdělávání v přípravné třídě ZŠ či v zahraniční škole).

Křižovatka v Kladně Na Cikánce. Budování kruháku, den první.
OBRAZEM: První den výstavby kruháku Na Cikánce

„Po první výzvě jsme obdrželi informaci od 30 rodičů, že jejich dítě navštěvuje jinou mateřskou školu zapsanou v rejstříku, nebo v zahraničí. Dalších 15 dětí se podařilo dodatečně zapsat nebo zvolilo individuální formu vzdělávání. Nevyjasněno bylo zhruba 60 případů, kdy se nepodařilo dopisy doručit z důvodu neznámého adresáta, nebo rodiče na výzvu nereagovali. Tyto rodiče se snažíme dohledat, zaslali jsme další výzvu a nadále na jejich dohledání spolupracujeme s Orgánem sociálně právní ochrany dětí (OSPD),“ řekla mluvčí Lenka Růžková. Aktuálně se podle jejích slov další případy podařilo vyřešit a chybí dohledat 51 dětí. „Díky spolupráci máme adresy jejich skutečných pobytů, kam v nejbližší době poputuje další výzva,“ dodala Růžková.

Jak už jsme výše zmínili, rodičům předškoláků, kteří v září do školky nenastoupili nebo nenahlásili, že je budou vzdělávat jinou formou, hrozí ve správním řízení až pětitisícová pokuta. „Bohužel, dosud chybí metodika, jak má odbor školství postupovat v případě, že zákonný zástupce nepřišel k zápisu a ani nenahlásil, jak a kde bude dítě předškolní vzdělávání absolvovat. Odbor školství má omezené možnosti jak zjistit pobyt dítěte a jeho zákonného zástupce, pokud se nezdržuje ve svém trvalém bydlišti. Chybí určení pravomocí, kdo bude děti dohledávat zda budeme odbor školství oslovovat s žádostí o zjištění pobytu úřad práce a sociálních věcí nebo ministerstvo školství,“ upozornila mluvčí kladenské radnice.

V mateřských školách se jich nedočkali. Zdroj: Deník

Kapacitu mateřských škol mají podle radnice v Kladně v tuto chvíli zcela naplněnou, pokud by se ještě ozvali rodiče dětí, kteří mají povinnou školní docházku, přichází v úvahu individuální vzdělávání. „Je na rodičích, aby prokázali, že pětileté dítě, jež nenavštěvuje žádné zařízení zapsané v rejstříku škol, má stejné vědomosti a návyky, jako ostatní děti. Rodič má navíc povinnost každý čtvrtrok přijít s předškolákem do školky, aby se ukázalo, zda potomek zvládá vše, co jeho vrstevníci v přípravné třídě. Pokud je dítě dlouhodobě v zahraničí, stačí nám prohlášení zákonných zástupců, že je dítě v zahraničí. Většina tam navštěvuje mateřskou školu- a přezkoušení se pak nekoná,“ sdělila mluvčí.

Koncert Floyd Pulses v Kladně.
OBRAZEM: Sportovní hala v Kladně ožila Floydy

Další možností jak připravit dítě na přechod do základní školy jsou takzvané přípravné třídy. V Kladně je jedna zřízena při Základní škole Kladno, Školská 322 a druhá při 17. Základní škole, Kladno, Pařížská 2249. Ze strany rodičů je ale o ně zájem nevalný.
„Přípravná třída musí mít nejméně 10 a nejvíce 15 žáků od školního roku 2017/2018 je určena pouze pro děti, kterým byl povolen odklad povinné školní docházky. V ZŠ ve Školské ulici evidujeme sedm dětí a v Pařížské celkem osm žádostí zákonných zástupců dětí, kterým byl udělen odklad povinné školní docházky. Proto musela být radou města udělena výjimka z nejnižšího počtu dětí ve třídě. Dle předchozích zkušeností je však pravděpodobné, že se počet žádostí v průběhu školního roku zvýší. Hlavní předností přípravné třídy je nižší počet žáků ve třídě, což umožňuje individuální přístup pedagoga a bližší kontakt se základní školou,“ uzavřela mluvčí Lenka Růžková.

SLANÝ


ve Slaném řeší úředníci obdobnou situaci. Jak potvrdila mluvčí slánské radnice Jana Tůmová, konečná čísla o počtu dětí různých věkových kategorií ve školkách budou znát až v říjnu. Řeší zde dva problémy, nejen zapomnětlivé rodiče předškoláků, ale i nedostatečnou kapacitu školek.


Ve městě Slaném fungují v současné době čtyři školky s kapacitou: MŠ Vítězná 168 míst, MŠ Hlaváčkovo nám. 128 míst, MŠ Cyrila Boudy 123 míst, MŠ Vančurova 82 míst. Ve třech MŠ byly u zápisu přijaty i dvouleté děti. 

"O počtu odmítnutých dětí mají informace ředitelky jednotlivých školek, věková skupina tříletých a i některých dvouletých dětí byla u zápisu přijata. Ohledně zvýšení kapacity mateřinek je naplánované jednání s ředitelkami a manažerkou rozvoje města Martinou Prokešovou," řekla mluvčí radnice.

Zahájení rekonstrukce čističky odpadních vod ve Slaném-Blahoticích
Práce na modernizaci čističky už jsou v plném proudu


"Povinná předškolní docházka na umístění tříletých dětí dopad ale neměla (všechny byly přijaty). Rodičům dětí, kterých se týkala povinná předškolní docházka, a které nedorazily k zápisu, rozeslaly ředitelky školek výzvu. Některé rodiny na ni reagovaly a udaly důvod, proč nepřišly k zápisu. Seznam dětí, které se mateřským školám neozvaly, předaly ředitelky na sociální odbor. Na základě spolupráce se sociálním odborem se podařilo do školek umístit ještě několik dalších dětí, které původně nepřišly k zápisu," dodala mluvčí Tůmová.