Debatu s názvem Řešení sociálního napětí uspořádalo občanské sdružení Lepší Kladno. Poslechnout si problematiku přišlo diskutovat zhruba třicet lidí. Mezi pozvanými hosty byli mimo jiné vedoucí pobočky Člověk v tísni Kladno Karolína Fojtová a zástupce vedoucího kladenské policie Petr Bauer.

Příchozí nejvíce zajímal počet ubytoven ve městě, jejich poloha v centru a případná řešení problematické situace.

„Problémy s ubytovnami 
v Kladně jsou nyní hodně vidět. Máme jich nejvíce ve Středočeském kraji. Problémem je, že ubytovny se přestěhovaly do středu města. Není pravda, že bychom zaznamenali nárůst počtu obyvatel žijících na hranicích chudoby v Kladně. Ruší a uzavírají se ubytovny na periferiích a otevírají se ve středu měst," vyložila na úvod Karolína Fojtová.

V současné době je podle zprávy Člověka v tísni v Kladně 47 ubytoven. Nejedná se ovšem jen o bytové domy. Lidé bydlí také v objektech občanské vybavenosti, stavbách za účelem obchodu či skladování a ve víceúčelové budově.

„Počet lidí žijících v kladenských ubytovnách je 758 lidí, což je zhruba 189 rodin. Ovšem v těchto zařízeních bydlí také dělníci nebo třeba pracovníci sezonních služeb. Hrubým odhadem se nyní bavíme o stu možná sto padesáti rodinách 
v bytové nouzi," dodala.

Jak řekl za kladenskou policii Petr Bauer, že úroveň kriminality a bezpečnosti v Kladně je dlouhodobě stabilní. „V žádném případě nemohu připustit fámy, že se v Kladně zvyšuje kriminalita. Apeluji také na obyvatele, aby se nebáli oznamovat byť sebemenší protiprávní jednání. Oznámení lze učinit i anonymně, pokud má někdo vážný důvod k obavám, ale musí být konkrétní, aby s ním šlo pracovat," vyzval zástupce vedoucího.

Za veřejnost přišla Marcela Sevidová, která je společně se svou sestrou Michaelou Markovou autorkou petice Proti nepřizpůsobivým občanům. 
O dokument se po jeho zveřejnění začalo zajímat mnoho lidí. Petice vznikla jako reakce na napadení třináctiletého syna Marcely Sevidové skupinkou dětí z ubytovny v Americké ulici v Kladně-Kročehlavech.

„V Americké ulici bydlím od narození. Nikdy tam takové problémy nebyly. Synovi nejprve ukradli sportovní náčiní, poté mu chtěli sebrat kolo a nakonec to vyústilo šikanou, kdy přišel syn domů nateklý a zkrvavený. Jeli jsme rovnou do nemocnice. Všechny případy jsem hlásila na policii. Nejsem rasistka, ale takové chování už je skutečně na hraně. Nechci se bát pouštět své děti hrát si ven," vyjádřila se Marcela Sevidová.
Petici budou autorky tento týden shromažďovat. Zatím mají spočítané podpisy za čtvrtinu dokumentu. Ta jich obsahuje osm set.

„Vše máme v plánu předat vedení města na nejbližším zastupitelstvu. Petice požaduje vyřešení situace legislativní cestou. Jako matka bych si přála, aby tam ta ubytovna nebyla," doplnila.

Od zveřejnění dokumentu pozoruje Marcela Sevidová v místě svého bydliště změny. „Máme slíbeno, že k dětskému hřišti bude umístěn kamerový systém. Také musím říci, že ulicí prochází více policejních hlídek," uzavřela spoluautorka petice. Debatu si přišel poslechnout také romský koordinátor z kladenského magistrátu Anton Lukač. Diskuze podle něj nepřinesla vůbec nic nového.

„Přišel jsem, protože se tu mluvilo o Romech a já jsem jejich zástupce. Nic moc jsem se tu nedozvěděl. Veřejnost se baví o stejných věcech už dvacet let. Pořád se mluví o integraci Romů, vyloučených lokalitách, školách stále dokola," vyjádřil se Anton Lukač.

K debatě se vyjadřoval i kladenský primátor Dan Jiránek. Podle něj je v tuto chvíli potřeba změnit zákony. Zmínil hlavně špatnou politiku příspěvků na bydlení, absenci registru přestupků či nemožnost viníka ve správním řízení potrestat. „Pokutu takoví lidé stejně nezaplatí. V tomto případě nám přijdou ideální veřejně prospěšné práce," uvedl Dan Jiránek.

Také zmínil, že Kladno má tři asistenty prevence kriminality a ve spolupráci s policii zvyšuje počet hlídek strážníků v nejrizikovějších lokalitách. 

Jak uvedl mluvčí sdružení Lepší Kladno Milan Hamerský, diskuse o sociálním napětí byla v plánu už v únoru. „Dělali jsme už diskuzi ke kladenské kultuře. Chceme sem 
z Prahy přivážet odborníky na daná témata. Dalším diskuze bude o sportu," řekl Milan Hamerský.