Návštěvníci si tak pochutnali na bramborovou polévku, halušky s brynzou či Masarykovo oblíbené cukroví. „Letos jsme připravili také buřty s křenem. Ty měl rád Jan Masaryk," uvedla ředitelka muzea Magdalena Elsnicová Mikesková.

Veliký zájem byl o bramborové knedlíky plněné švestkami. „Museli jsme dodělávat, lidé jich určitě už stovku snědli. Nečekali jsme, že o knedlíky bude takový zájem," uvedl kuchař Jaroslav Vašák z Litoměřic.
Kromě ochutnávky si mohli zájemci také prohlédnout muzeu, v němž nechyběla ani expozice Masaryk a gastronomie s recepty prezidentových oblíbených jídel.

Od 13 hodin se konal na nádvoří před muzeem u prezidentovy jezdecké sochy pietní akt. Zazněly písně Teče voda, teče a Ach synku, synku v podání lánského pěveckého sboru Chorus Laneum.

Klub vojenské historie Doksy

Věnec v dobových uniformách položili k nohám Masarykova koně také členové Klubu vojenské historie Doksy u Kladna. „Zajímáme se o československé opevnění, takže první republiku. Máme i dobové uniformy nejen ty vojenské, ale i četnické. Spravujeme zrekonstruovaný objekt lehkého opevnění z roku 1937. Nachází se u Doks a od německé likvidace ho zachránila jeho poloha na konci vsi, ovšem byl zalit betonem," vysvětlil Pavel Novotný z klubu vojenské historie.

Nyní se v něm nachází muzeum. Objekt je vybaven, nechybí v něm lafety, periskopy a dobové zbraně. Od dubna do října je vždy poslední sobotu v měsíci otevřen. Čelové klubu se zúčastňují také různých historických bitev a rekonstrukcí dalších událostí především z doby roku 1938.

„Už jsme mockrát slyšeli, že si hrajeme na vojáky. Máme své motto: čím více se zajímáme o válku, tím více si vážíme míru. Z historie bychom si měli brát ponaučení," vysvětlil Novotný. Klub sdružuje pět největších nadšenců. „Nechodíme do hospody, ale na bunkr," dodal s úsměvem svobodník československé armády.