Po nedávném vybudování sportovní haly za více než dvacet milionů korun, která je součástí školy Na Boku a může ji využívat i veřejnost, získali Smečenští jako jedni z mála v republice dotaci ve výši 33 milionů korun, za které jsou schopni s přidáním vlastních peněz přistavět školní jídelnu a kuchyni, která v zařízení chybí.

Dlouhé roky se proto chodí zhruba čtyři sta školáků stravovat do jídelny na druhý konec města přes hlavní silnici.

Jak řekla Kladenskému deníku starostka Smečna Pavla Štrobachová, pro účely přístavby školy Na Boku už město vykoupilo potřebné pozemky.

Ilustrační foto.
Některé uzavírky budou trvat celé prázdniny

Přístavbou město získá nejen jídelnu s kuchyní, ale také potřebné prostory pro žáky prvních a druhých tříd, kteří dosud absolvují školní docházku v odloučené školní budově v Kačické ulici.

„Studie pro tento záměr stála 200 tisíc korun, samotný projekt přijde Smečno na 1,9 milionu korun. Celkově by výstavba neměla přesáhnout 44 milionů korun, přičemž počítáme s tím, že se nám podaří vysoutěžit cenu i nižší. Poté, co docházku sjednotíme v jediné budově, současnou školu v Kačické ulici bychom výhledově rádi využili pro volnočasové aktivity, ranní i odpolední družiny a podobně," řekla starostka.

Podle jejích slov je ale jedinečný projekt podpořený dotací v ohrožení, poněvadž se nezamlouvá opozici. A času není nazbyt.

Představitelé smečenské opozice jsou přesvědčeni, že je to pro město nehospodárné řešení a s návrhem nesouhlasí. Kvůli tomu, že částka za projekt a studii na jídelnu přesáhly s DPH dva miliony korun, podala opozice žádost o přezkoumání na ÚHOS.

Na výběr jen jeden, architekt, jedna studie, jeden stavební dozor

„Podpořit výstavbu jídelny pro děti chceme, ale existují i levnější varianty, jako například rekonstrukce suterénních prostor, kde by kuchyně s jídelnou mohly vzniknout. Nelíbí se nám, že Smečenští dostali na výběr jen z jednoho architekta, z jedné studie a dokonce i z jednoho stavebního dozoru. Kvůli tomu, že Smečno jako jedno z mála měst nemá směrnici pro zadávání zakázek malého rozsahu, do dvou milionů korun nemusejí o zakázce rozhodovat zastupitelé. Nemáme srovnání z více nabídek ani dodavatelů. Vše si odsouhlasují starostka radou. Pak se stanou věci jako například rekonstrukce oken na škole, která se dělala nadvakrát, oprava obřadní místnosti za 2,5 mil bez výběrového řízení, nákupy traktorů bez výběrového řízení a další," vyjádřil se opoziční zastupitel Radek Neumann (SNK Smečenský patriot).

Sousedský piknik přilákal desítky lidí, k ochutnání byla na náměstí Jana Masaryka spousta dobrot.
Do Férové snídaně se zapojilo i Kladno a Slaný

Kromě chybějící směrnice vadí opozici, že město si při ročním rozpočtu 24 milionů korun nemůže tak velkou zakázku dovolit financovat. „Máme úvěr na rekonstrukci čističky odpadních vod ve výši 8 milionů korun. Polovina obce nemá kanalizaci. Bez dotace ji město zaplatí samo. Pokud se pustíme do přístavby školy, nezbude na jiné akce. Je třeba vzít v potaz, že dvacet milionů z rozpočtu odchází na kapitační platby," dodal zastupitel Neumann. Zdůraznil, že se nestaví proti projektu, ale proti způsobu, kterým se ve Smečně nakládá s penězi a zadávají se veřejné zakázky. Zavání to obcházením zákona," tvrdí Neumann.

Opoziční kolega Karel Podracký (SNK Smečenský patriot) dodává, že ani on není proti vybudování jídelny s kuchyní ve škole, naopak o změnu usiluje dlouhé roky. „Nyní si tak drahou stavbu ale nemůžeme dovolit. 14 milionů korun zaplatíme ze svého. Dotace není určená pro vnitřní vybavení, musíme se postarat o dopravní obslužnost, což je podmínkou příspěvku. Můj hrubý odhad je i s vícepracemi 28 milionů korun. Roční rozpočet obce se k této částce ani nepřibližuje a to je důvod k zamyšlení," uzavírá opoziční zastupitel Podracký.

Za žilinským rybníkem soutěžila dvacítka mládežnických hasičských družstev v požárním útoku.
Mladí hasiči změřili své síly v Žilině