Šestadvacetiletý Míra ze Slaného se svými kamarády objíždí každoročně s pomlázkou hned několik vesnic. „U volantu se každý rok střídáme. Máme na to takový pořadník, aby se nikdo nestěžoval, že je to nespravedlivé. Řidič nás rozveze za koledou a zatím co my si dáváme něco ostřejšího, on má k pití pouze limonádu," okomentoval Slaňák.

Jiní koledníci vsázejí na objíždění vesnic na kole. Ovšem ani toto není dobrý nápad.

„Alkohol nepatří ani za řídítka, podle zákona opilým cyklistům hrozí stejné pokuty jako podnapilým řidičům aut," řekl Jaroslav Burkart, výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky.

Velký pozor by si řidiči měli dávat na zrádný zbytkový alkohol. „Zejména pokud vyjíždějí časně ráno po bujarém velikonočním pondělí. V takovém případě by mělo být samozřejmostí použít alkohol tester, anebo ještě lépe raději neplánovat v tento den žádnou cestu za volantem," dodal Jaroslav Burkart.

Jak informovala Kladenský deník policejní mluvčí Michaela Nováková, posílené hlídky dopravních policistů se zaměří především na bezpečnost provozu. „Budeme kontrolovat bezpečností pásy, dodržování rychlosti a samozřejmě zda řidiči před jízdou nepili alkohol," uvedla mluvčí Nováková.