Via ferrata umístěná na skalním masivu rozdělila už v dubnu Slaňáky na dva tábory. Opoziční zastupitele, kteří se dozvěděli o budování trasy na poslední chvíli, tehdy akce zaskočila. A to zejména proto, že v době jejího vzniku nebyla vydána všechna povolení a v některých ohledech byla dokonce údajně v rozporu s ochranou přírody.

Přestože dal správce Slánské hory, Středočeský krajský úřad, nakonec iniciátorům stezky zelenou, pro ochránce přírody je to nepřijatelná informace, jelikož skoby a železné stupně byly ve skále upevněny ještě před tím, než se úřady vyjádřily.

Biology navíc rozlítila skutečnost, že jedno z lan vede přes zvláště chráněnou květinu – tařici skalní. Vzhledem k tomu, že Slánská hora jako třetihorní vyvřelina podléhá zvláštnímu stupni ochrany a plánu péče, nechtějí si ani nadále odpůrci via ferraty nechat takové zacházení líbit.

Názor horolezce

Navzdory výhradám části zastupitelstva a veřejnosti se podařilo iniciátorům uvést tento týden stezku do života. Při setkání pod Slandou pozvaní hosté ke všemu zatleskali projevu českého horolezce Karla Běliny (68), který veřejně pochválil Slaňáky za to, že se jim podařilo vybudovat stezku načerno.

Horolezec Karel Bělina při slavnostním otevření via ferraty na Slandě řekl: „Půl roku jsme jeli načerno a nakonec se to podařilo. Podobné problémy s úředníky jsme měli i v Děčíně, kde jsme dostali povolení také dodatečně.

Každá taková aktivita je podle mě výborná, než aby mladí seděli jen na lavičkách a chlastali. Buďte rádi, že tady ferratu máte," řekl horolezec, který pomáhal ve Slaném s vytyčením trasy. Svým projevem při zprovoznění stezky tvůrcům asi příliš nepomohl, nicméně, pravda to je.

Jde snad jen o politiku?

Ti, kteří ferratu a aktivitu Tomáše Richtra podpořili, stejně jako slánské horolezce, jsou přesvědčeni o tom, že jde od počátku pouze o politiku a opozici jen o to, jakékoli plány svým soupeřům předem zhatit.

I to je prý důvod k tomu, proč generální sponzor stezky, Tomáš Richrt (USZ), nedokončil trasu v plném rozsahu. „Udělali jsme jeden směr, který má sedmdesát metrů.

Abych i nadále poslouchal výtky kvůli jedné kytce, to už jsem skutečně neměl zapotřebí. Měli jsme vytvořit ještě i druhou trasu, ale tu jsme nakonec nedokončili. Už mě to přestalo bavit. Povolení je, takže to může dodělat kdokoli jiný. Třeba město," řekl Kladenskému deníku politik.

Většina pozvaných přátel, sportovců i politiků počin Slaňáků v den otevření horolezecké stezky na Slánské hoře vítala s nadšením a mnozí se netajili tím, že by něco podobného rádi měli i v jejich městě.

Návštěvníci chválí

„Myslím si, že via ferrata byla ve Slaném trochu nešťastně pochopena politicky a s jejím vybudováním měli proto na počátku problémy. Neznám všechny detaily, ale co se týká vybudované stezky na Slánské hoře, kvituji to 
s povděkem a jakékoli podobné sportovní aktivitě fandím," řekl například kladenský zastupitel Vojtěch Volf (ČSSD).

Počin Slaňáků pochválil i krajský a říčanský zastupitel Miloslav Šmolík (ODS): „Přijde mi to jako vynikající myšlenka. Když jsem na zahájení přišel, předčilo to moje očekávání. Via ferrata ve Slaném je skvělá věc, navíc zde mají horolezecký oddíl a nemusejí kvůli tomu nikam dál vyjíždět. To mě fascinuje. Každé takovéto aktivitě tleskám."

Odpůrci

Místní odpůrci jsou však nadále přesvědčeni o něčem jiném. Akci, která byla zahájena utajeně, započata načerno, nechtějí a nebudou akceptovat. „Nesnáším podvody. Nejvíce ze všeho mi vadí, že nikdo neřekl ani slovo a najednou se na Slánské hoře objevila lana.

Až když to bylo hotové, zjistili jsme, o co se jedná. Vadí mi, že se začalo stavět bez povolení. Podle mě se to udělalo podle hesla: „Teď jsme u koryta, tak si můžeme dělat co chceme! To je můj názor," řekl člen sdružení Občané města Slaného, Miloslav Nič (OMS – první náhradník do zastupitelstva).

Navíc jako ochránce přírody a spoluzakladatel spolku Budoucí krajina pojal na základě dodaných fotografií podezření, že na trase via ferraty někdo možná použil herbicidní přípravek.

„Důkaz na to nemám, ale je s podivem, že tařice a kapradí jsou na všech snímcích rezavé. Jinde v okolí se jim daří dobře. Fotografie z místa jsem zveřejnil na blogu OMS a oficiální cestou se snažím, aby celá záležitost byla řádně prošetřena," uzavřel Miloslav Nič.