„Večer zakončíme taneční zábavou pod širým nebem a malým ohňostrojem. Tyto oslavy by nešly pořádat bez pomoci našich hlavních partnerů, a to obce Vinařice a právě hornického skanzenu, který spadá pod Sládečkovo vlastivědné muzeum," poznamenal zástupce velitele dobrovolných hasičů Tomáš Osvald.
Historie sboru

První zmínky o založení hasičského družstva a koupení první stříkačky se ve Vinařicích datují již do roku 1882. Jak je uvedeno v obecní kronice, stříkačku koupili statkáři. Poté byla zaparkovaná ve statku nedaleko kapličky. Na její přepravu si půjčovali koně. Další záznam vypravuje, jak za uhašení požáru dostali odměnou od tehdejších představitelů obce deset zlatých a bečku piva. Tehdy to prý byl několikanásobek ročního rozpočtu na hasiče v obci.

První kronika hasičů se ztratila v době války. „Možná ji někdo schoval a po válce už prostě nebyla nalezena," řekl Kladenskému deníku Tomáš Osvald. „Kvůli tomu není znám vlastně přesný termín oficiálního vzniku sboru. Naši otcové a dědové tedy vycházeli ze zápisu v obecní kronice a tak jsme jako malí kluci v roce 1982 sledovali oslavu 100 let od založení sboru," dodal.

V té době každý kluk ve vsi, který nebyl v kroužku hasičů nebo ve fotbalovém oddíle, jako by vůbec nebyl. „Po našich prarodičích a rodičích pokračujeme v jejich tradicích. Dnes jsou s námi v organizaci i naše děti, které, jak doufáme, nás budou následovat," uvedl zástupce velitele.

Co vlastně děláme ?
Hlavní náplní vinařických dobrovolníků je zabezpečovat požární bezpečnost v obci. Sbor má funkční výjezdovou jednotku JPO5 vedenou velitelem Radkem Hlaváčkem. Ta je zařazena ve výjezdovém plánu okresu a skládá se ze dvanácti proškolených členů.

Hasiči vlastní dvě výjezdová vozidla a to Š706RTHP CAS25, se kterým vyjíždí k požárům a technické vozidlo Avia A30 na čerpání vody ze sklepů, řezání padlých stromů a také k přepravě osob na soutěže a dalším činnostem.

„Vyjíždíme několikrát do roka nejen k požárům, ale i technickým zásahům. Snažíme se pomáhat našim spoluobčanům, jak jen to jde," dodal zástupce velitele. Pro Vinařické zřídili dobrovolníci telefonní linku 732 824 313, kde jim pokud to bude možné poradí a doporučí jak se ve vzniklých situacích zachovat. „Ovšem v případě požáru je vždy nutné volat linku 150, nebo 112," dodal Osvald.

Další činností je práce pro obec, například čistění rybníku, kanalizačních stok či pomoc při úklidu a zavlažování vsi. „Velkou měrou se podílíme na spolkové činnosti, kdy úzce spolupracujeme se sportovním klubem SK Vinařice na pořádání oslav Mezinárodního dne dětí, pálení čarodějnic, Mikulášského maškarního karnevalu a dalších akcí jako jsou silvestrovské ohňostroje a tak dále," vyjmenoval další náplň sboru zástupce velitele.

Letos vstoupili vinařičtí dobrovolníci do spolupráce s Hornickým skanzenem Mayrau ve Vinařicích, který spadá pod správu Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně. První společnou velkou akcí byl lampiónový průvod a pálení čarodějnic. Také první ročník Masopustu na Mayrovce, kde se hasiči starali o bezpečnost průvodu.

„Za zmínku stojí například přímá pomoc našich členů a techniky při likvidaci následků povodní v roce 2002 na Mělnicku, či humanitární sbírka pomoci postiženým ve Šluknovském výběžku při povodních v roce 2010," poznamenal Tomáš Osvald.

V roce 2009 získal sbor nové kamarády v městečku Skalná u Chebu. Zde v té době vznikalo v rekonstruovaných prostorách hradu Vildštejn nové hasičské muzeum, do něhož jednotka zapůjčila první a stále plně funkční koněspřežnou požární stříkačku z 19. století. Dále výsuvný dřevěný žebřík na loukoťových kolech ze stejného období, staré helmy z doby vzniku sboru, stříkačku zvanou Stratílek a další exponáty, na které se u nás v garážích jen prášilo," usmál se zástupce velitele.

Mladí hasiči
V předloňském roce byl založen kroužek mladých hasičů, pro který si děti vybraly název Žhavík. Kolektiv čítající přes třicet členů vede Veronika Neradová se svým manželem, starostou organizace, Markem Neradem a instruktorkou Lucií Kuželkovou.

Děti se scházejí každý čtvrtek. Hlavní náplní jejich činnosti je nácvik požárního sportu bodovaný v hasičské lize a celorepublikové hře Plamen. Postupně získávají zkušenosti v jednotlivých disciplínách a vozí domů diplomy a medaile. „Nejmladší zatím nezávodící členkou sboru je dvouletá Nicol Osvaldová," podotkl.

Zásluhy hasičů 
z Vinařic
Naopak nejstarším členem sboru je Bedřich Červinka, který letos oslaví 75. narozeniny. Nejdelší působení u vinařických dobrovolníků patří dvaasedmdesátiletému Františku Havlenovi, jenž je členem od 1. ledna 1956.

„Máme ve sboru také člena, který se dal na hasičinu již 
roce 1948 a přešel k nám po rozpadu sboru v Libušíně. Pan Antonín Kunc je stále chlapík. Přesto, že letos oslaví své čtyřiasedmdesáté narozeniny, je stále aktivní, podílí se na dění v organizaci a zastupuje nás v okresním vedení," uvedl zástupce velitele.
Velké zásluhy má bývalý velitel dobrovolníků Otakar Vostatka, který bez nadsázky zachránil v devadesátých letech minulého století sbor před takřka nevyhnutelným zánikem.

„Povedlo se mu na svou stranu získat nás mladší a oživit tak činnost sboru. Získal z obce Kačice, kde rušili organizaci požární cisternu, jež se stala naším hlavním výjezdovým prostředkem. Dnes si náš velitel užívá zaslouženého odpočinku v Podkrkonoší na chaloupce a my ho rádi zveme na akce, které pořádáme," nezapomněli hasiči z Vinařic na důležitého člověka.

Především po finanční stránce pomáhá hasičům zastupitelstvo obce v čele se starostou Vinařic Jiřím Protivou. „Přece jenom náklady na provozu organizace nejsou malé. Chod, údržba techniky, budov a dalšího vybavení stojí nemalé prostředky. My se za to snažíme našemu zřizovateli odměnit činností pro obec a pořádáním sportovních a kulturních akcí," uzavřel Tomáš Osvald, zástupce velitele dobrovolných hasičů