Ve spolupráci s kladenským magistrátem a laktační poradnou mamAkademií uspořádá novorozenecké oddělení benefiční koncert v sále Galerie Kladenského zámku. Bude se konat v pátek 18. září od 17 hodin. Vystoupí zde žáci Základní umělecké školy Slaný, flétnový sbor Carduelis a dětský sbor Chorus Carolinus juniori. O dva dny dříve, ve středu 16. září v 15.30 hodin, se v Zahradě Kladenského zámku uskuteční focení kojících maminek a jejich dětí. Celý týden, od pondělí do pátku bude ve vstupní hale Centra akutní medicíny oblastní nemocnice umístěna výstava velkoplošných fotografií Terezy Schneiderové s tématem Kojící maminky.

 „V minulých letech jsme v rámci českého týdne kojení uspořádali odbornou konferenci, maminky k nám mohly přijet na kontroly kojení. Prostřednictvím regionálního rádia jsme připravili i poradnu pro maminky," uvedla staniční sestra novorozeneckého oddělení Oblastní nemocnice Kladno Helena Mrázková.

Ve prospěch novorozeneckého oddělení bude uspořádán i zmíněný benefiční koncert. Z výtěžku budou pro oddělení zakoupeny nové pomůcky.

Do osvětové kampaně na podporu kojení se zapojilo už 170 zemí. Na každý rok vyhlašuje WABA (Světová aliance na podporu kojení) nové téma. Letošní motto zní Kojení a práce, ať nám to spolu funguje. Český týden kojení navazuje na srpnový Světový týden kojení.
„Cílem je upozornit veřejnost na nezastupitelnou úlohu mateřského mléka pro vývoj dítěte. První krok ke správné výživě a zdravému startu do života dětí mohou učinit matky tím, že se rozhodnou své děti kojit," poznamenala Helena Mrázková.

Výzkumy potvrzují nezvratné zdravotní, výživové, imunologické, vývojové, psychologické, sociální, ekonomické a ekologické výhody kojení nebo krmení kojenců mateřským mlékem. Je doporučováno do konce šestého měsíce, dále v kojení se zavedením příkrmů pokračovat do dvou i více let.

„Mateřské mléko je unikátní a druhově specifické, jeho nezastupitelnost byla dokázána opakovanými výzkumy. Obsahuje vyváženou skladbu nejrůznějších látek, které jsou nezbytné pro správný vývoj dítěte. Vedle základních složek jako bílkoviny, tuky, cukry, minerální látky či vitaminy obsahuje řadu enzymů, hormonů a látek podporujících imunitu dítěte. Poslední výzkumy poukazují i na přítomnost kmenových buněk. Ty mají schopnost vytvářet specializované buňky jednotlivých tkání," vysvětlila staniční sestra.

Všechny tyto složky jsou důležité pro rozvoj celého organismu. Umožní, aby se zažívací trakt osídlil správnými bakteriemi, aby se nastartoval vývoj imunitního systému, podpořil vývoj mozku a nervové soustavy. „Má význam pro zdravý vývoj jedince i v budoucnosti. Je známo, že u kojených dětí je nižší výskyt alergií, cukrovky, infekčních onemocnění, aterosklerózy," dodala Helena Mrázková .